İşletmeler her geçen yıl SEO çalışmalarına daha fazla yatırım yapmaktadırlar. Mevcut müşteri potansiyelini yakalamak ve aynı zamanda doğru işletme profili oluşturmak için bu son derece gerekli bir durumdur. Ancak sadece SEO çalışmalarına yatırım yapmak yeterli değildir. Site içerisinde yer alan teknik SEO sorunlarının tespit edilmesi ve çözülmesi gereklidir.
İçeriğimizde neler var?
Sitenizin arama motoru sonuç sayfasındaki sıralaması site hızına bağlıdır. Bir site ne kadar hızlı olursa kullanıcı deneyimi o kadar iyi olur. Bu nedenle yavaş sitelerin sıralamalarda aşağıya doğru yön aldıkları görülür. Sunucu yanıt süresi 2 saniyeden fazlaysa Google sitenize gönderilen bot sayısını azaltır. Bu durum sitenizin daha az indeks alması anlamına gelir.
Çözüm için Google PageSpeed Insights aracını kullanmalısınız. Bu araç, hem masaüstü hem de mobil sürümlerde sitenizin performansını izler ve ölçer. Doğru şekilde optimize edilmemiş sayfalar için uyarılar yer alır. Aracın en iyi yanı tespit edilen sorunların çözümüne ilişkin uygulanabilir açıklamalar sunmasıdır.
WordPress kullanıcıysanız tespit edilen sorunların çözümü için hosting hizmetini aldığınız yerden destek almak isteyebilirsiniz. Çalışma süresi ve hız değerleri iyi test edilmiş bir WordPress hosting hizmeti almaya çalışmalısınız. Bunun dışında sayfanızdaki görüntüleri optimize etmek, tarayıcı önbelleğini yükseltmek ve CSS ile JavaScript’i küçültmek sitenizin hızıyla ilgili olumlu sonuçlar almanıza yardımcı olabilecektir.
Metin-HTML oranının düşük olması sitenizdeki teknik SEO ile ilgili köklü sorunların oluşmasına neden olabilir. Bu oranların düşük olması şunları gösterebilir:
JavaScript harika bir programlama dilidir. Ancak ne yaptığınızı bilmiyorsanız sitenizi yavaşlatır. Bunu düzeltmek için gerekli noktalarda sayfa metinlerinden destek alın, satır içi komutları ayrı dosyalara taşıyın ve gereksiz kodları kaldırın.
Sitenizde yüzlerce sayfa varsa bir veya iki bozuk link olması normaldir. Bu siteniz için neredeyse hiç sorun teşkil etmez. Ancak, düzinelerce bozuk link olması siteniz için çok büyük bir sorundur. Çünkü:
Çözüm için hangi sayfalarınızın 404 hatası verdiğini bulmalısınız. Bunun için Google Search Console hesabınıza giriş yapın ve Tarama kısmında yer alan Tarama Hataları seçeneğine tıklayın. 404 hatalarının erkenden düzeltilmesi gerekir. Böylece ziyaretçilerin sorun yaşamasına engel olursunuz.
Global ziyaretçilere sahip siteler için dil beyanı önemlidir. Bu beyan doğrultusunda arama motorları sitenizin dilini algılayabilir. Sitenizin dilini doğru şekilde beyan etmeyi başardığınız zaman kullanıcı deneyimini geliştirmeye yardımcı olursunuz. Ayrıca dil beyanının doğal olarak uluslararası SEO ve coğrafi konum açısından çeşitli avantajları vardır.
Çözüm için sitenizde rel=”alternate” hreflang etiketini kullanmanız gerekir. Site yöneticileri tarafından yapılan yaygın hatalardan biri yanlış dil kodlarının kullanılmasıdır. Doğru kodu seçmek için HTML dil kodu referans listesine göz atmalısınız. Dil beyanı SEO için önemli olan web sayfasıyla alakalı durumun önemli bir yönüdür.
Başka bir hata, dönüş etiketi hatalarından kaynaklanır. Bunlar birbirlerini çapraz olarak referans uygulanmamış hreflang ek açıklamalarından kaynaklanır. Bu hataları tanımlamak için Google Search Console > Uluslararası Hedefleme özelliğini kullanabilirsiniz. Bu ek açıklamalarda şuna dikkat etmelisiniz: A sayfası B’ye bağlanırsa, B sayfasının A’ya geri dönmesi gerekir.
Yapılan araştırmalara göre web ortamındaki içerikleri yaklaşık %29’u kopya içerikten oluşmaktadır. Sitenizin bu kategoriye girmediğinden emin olmalısınız. Çünkü kopya içerik yalnızca sıralamanızı etkilemez, aynı zamanda Google tarafından sitenizin cezalandırılmasına neden olabilir. Böylece arama motoru sonuç sayfasında sıralama alma şansını kaybedebilirsiniz.
Çözüm için site içeriğini analiz etmeniz gerekir. Bunun içi Siteliner ve Copyscape gibi araçları kullanabilirsiniz. Kopya içerikle karşılaşmanız durumunda aşağıdaki seçeneklere dikkat etmelisiniz:
Google Search Console’da doğru URL versiyonunu işaretlemeniz gerekir. Ayarlar kısmına giderek sağ üst köşede yer alan Site Ayarları kısmına tıklamalı ve doğru URL biçimini seçmelisiniz. Örneğin www seçimini yaptıysanız bir arama motoru sitenizin www-olmayan versiyonuna denk geldiğinde, söz konusu sayfa tercih edilen URL www versiyonuyla aynı değerde görülecektir.
Çeşitli URL’ler aynı içeriği paylaşıyorsa link paylaşımı, gereksiz site linki oluşturma ve parametre izleme problemi söz konusu olabilecektir. Bunları önlemek için canonical etiketini kullanmalısınız. Bu etikete rastlayan herhangi bir bot asıl kaynağın linkini kullanacaktır. Kopyalanan sayfaya eklenen her link orijinal sayfaya bir link gibi değerlendirilir. Böylece linkler üzerinden SEO değerini kaybetme gibi bir problemle karşılaşmazsınız.
Görüntü optimizasyonu ile ilgili sorunlar oldukça yaygındır. Ancak siteniz bunlara dayalı bir yer değilse onlara sonradan göz atabilirsiniz. Eksik alt etiketler ve bozuk resimler, işletme sahiplerinin çözmesi gereken en yaygın sorunlardır.
Alt etiketleri, içerikleri tanımlayan, resimlerin HTML özellikleridir. Bir görüntü bileşeni sitenizde düzgün bir şekilde oluşturulamazsa görüntünün alt etiketi hem içeriği hem de işlevi açıklar. Ayrıca, arama motoru tarayıcılarının sayfa bilgilerini anlamalarına yardımcı olarak gerekli anahtar kelimeyi pekiştirirler.
Çözüm için alt etiketleri en iyi şekilde kullanmanız gerekir. Görsel bileşenini HTML kodunda bulun ve ona alt etiketi ekleyin. WordPress kullanıyorsanız bunu doğrudan panel üzerinden gerçekleştirmeyi başarabilirsiniz.
Problem sadece başlık etiketinin kendisi değildir. Çok çeşitli olan ve sık sık karşılaşılan problemler söz konusudur. En yaygın olanlar şu şekildedir:
Çözüm için web sayfalarınızın başlık etiketlerini sıkıştırma yoluna gitmelisiniz. Çünkü çeşitli cihazlara göre görüntülenecek olan başlık etiketi karakter miktarı değişiklik gösterebilmektedir. 70-71 karakter ideal gibi gözükse bile 50-60 karakterin ideal olduğu durumlar da vardır.
En iyi yöntem için “Birincil Anahtar Kelime – İkincil Anahtar Kelime – Markanın Adı” yapısını kullanabilirsiniz. Her sayfanın benzersiz bir başlık etiketine sahip olmasına dikkat etmelisiniz. Örneğin bir e-ticaret sitesi için “Öge Adı – Öge Kategorisi – Marka” şeklinde yapı oluşturabilirsiniz. Anahtar kelimenin mutlaka başlık etiketinin başında olmasına dikkat etmelisiniz.
“…index.php?p=367594” gibi bir şeyle biten URL’ler sizin için hiçbir anlam ifade etmez. Bu tür URL’ler sezgisel ve aynı zamanda kullanıcı dostu değildirler.
Çok yaygın olan bu site içi teknik SEO problemini çözmek için yapabilecekleriniz oldukça basittir:
Zayıf içerik SEO çalışmalarınızı öldürebilir. Bunun tam tersi de geçerlidir. Arama sorguları için en üst sıralarda yer alan sayfaları incelediğiniz zaman sonuçların ortak noktalarını ve farklılıklarını hemen görebilirsiniz. En üst sırada yer alanlar ayrıntılı ve derinlemesine içeriklere sahiptirler.
Zayıf içerik sayfa başına kalite sunmak yerine sitenizdeki sayfa sayısını yükseltmeniz anlamına gelir. Bu sorunu çözmek için içeriğe eklenebilecek ilgili ve alakalı bilgileri bulmaya çalışmalısınız.
Sorularınız için uzun kuyruklu anahtar kelimeler ve normal anahtar kelimeler kullanmalısınız. Çünkü alt başlıklar uzun içeriklere yapı kazandıracak ve aynı zamanda sesli arama için çekicilik sunacaktır. Bir blog yazısı için önerilen ortalama kelime sayısı 2.250-2.500 kelime arasıdır. Bu rakama ne kadar yaklaşırsanız sizin için o kadar iyidir.
Bu büyük bir sorundur çünkü Google artık mobil öncelikli indeksleme yöntemine başvurmaktadır. Arama devi artık siteleri mobil sürümlerine göre sıralayacaktır. Bu nedenle mobil cihazlar için hazır bir görünüme sahip olmanız gerekir. Ancak pek çok site mobil tarama için gerçek anlamda optimize edilmiş değildir.
Standart olmayan mobil deneyim problemini çözmek için yapmanız gerekenler oldukça basittir:
Sitenizde yer alan iletişim formlarını iyi kontrol etmeniz gerekir. Bu formların kolayca doldurulabilir olması ve kullanıcıyı iletişime teşvik etmesi gerekir. Yapılan araştırmalar bir iletişim formuyla karşılaşan kullanıcıların sadece %49’unun formu doldurmaya başladığını göstermektedir. İşin ilginç tarafı, formu doldurmaya başlayanların sadece %16’sı formu tamamen doldurmaktadır.
Müşterilerinizden bilgi almak istiyorsanız iletişim formlarında yer alan sorunları çözmeniz gerekir. Bunun için aşağıdaki çözümlere başvurabilirsiniz:
Siteniz arama motorları tarafından indekse eklenmiyor ise bir problem olduğu kesindir. Bu tür bir durumla karşı karşıya kaldıysanız robots.txt dosyanız temel probleminiz olabilir. Arama motoru örümcekleri söz konusu sitede yer alan URL’leri dizine ekleyip eklememe konusunda karar vermeden önce bu metin dosyasını kontrol ederler. Dolayısıyla robots.txt dosyası bir sitenin kural defteri görevini görür.
Sitenizin robots.txt dosyasında sorun varsa bu sorunu gidermek için şunları denemeye başlayabilirsiniz:
Dosyanın içerisinde Disallow komutuyla ilgili bir şeyler varsa bunu hemen sitenizin geliştiricisine bildirmelisiniz. Bu sorunu onlar çözebilecektir. Disallow satırı örümceklere sitenizin tamamını taramama konusunda çeşitli yönlendirmeler içerebilmektedir. Robot.txt dosyasında değişiklik yapma konusunda bilinçli değilseniz bu görevi uzman bir geliştiriciye bırakmaya çalışmalısınız.
İşletme sahiplerinin karşılaştığı en yaygın SEO sorunlarından biri noindex problemidir. Aslında bu sorunun yıkıcı etkileri yanlış yapılandırılmış bir robots.txt’inden daha fazladır.
Başlangıçta yanlış yapılandırılmış bir robots.txt sitenizin sayfalarını Google indeksinden çıkaramaz ancak bir noindex yönergesi dizine eklenmiş sayfalarınızın her birini Google indeksinden silebilir. Noindex, geliştirme aşamasındaki siteler için kullanışlıdır. Çünkü bu direktif kullanıcıların arama sonuçlarında erken görünmelerine engel olur. Ancak e-ticaret siteleri için bu sorundan başka bir şey getirmemektedir.
Bu problemi çözmek için yapmanız gereken ilk şey sorunu bulmaktır. Aynı anda birden fazla sayfa taramanıza izin veren Screaming Frog gibi bir araç kullanmak işinizi kolaylaştırabilir. Ancak işinizi araçlara bırakmak yerine noindex için kendi başınıza bir denetim gerçekleştirmelisiniz.
Sitenizin kodlarına girerek noindex için bir arama yapmalısınız. Noindex olan ibareleri index olarak değiştirebilir veya bunları boş bırakabilirsiniz. Bu adımı tamamladığınız zaman Google web sayfalarınızı indekse eklemeye başlamak için otomatik olarak bir sinyal alacaktır.
Online kullanıcılar arama yaptıkları zaman arama sonuç sayfasında meta açıklamanın tamamını görmek yerine dolu dolu noktalarla karşılaşabilirler. Bu durum sitenizin arama motoru performansı için sıkıntılı bir durumdur. Çünkü metin tahsis edilen kelime miktarını veya piksel sayısını aştığı için bu noktalarla karşılaşılmaktadır.
Bu olduğu zaman sitenizin aradıkları bilgiyi sağlayıp sağlamadığını belirlemeye çalışan kullanıcı için sinir bozucu olur. Arama motoru sonuç sayfasında meta açıklamada sürekli nokta çıkmasını istemiyorsanız onları düzeltmelisiniz. Başlık etiketi ve meta açıklamaları ideal uzunluklarla sınırlı tutmalısınız.
XML site haritaları sitenizin işlenmesi hakkında Google’a uyarı sinyalleri gönderir. Bu nedenle, eksik veya hataları bir site haritası sayfanız hakkında Google’a yanlış bir bilgi gönderebilecektir. Arama motorları sadece site içeriğini anlama konusunda sıkıntı çekmezler. Aynı zamanda site hiyerarşisini anlama konusunda problem yaşayabilirler. Google Search Console bu tür problemleri tespit etme konusunda size yardımcı olabilir.
XML site haritaları ile ilgili sorunları çözmek istiyorsanız site haritaları raporunun açılış sayfasında gönderilmiş olan site haritalarını gözden geçirmelisiniz. Bunlardan birine tıklamalı ve daha fazla bilgi için detaylara göz atmalısınız.
Sorunları çözmek için sitenizdeki site haritası oluşturma ve gönderme eklentisinin düzgün ve sorunsuz çalıştığından emin olmalısınız. Bu nedenle, uygun şekilde entegre olan ve kaliteli olan SEO eklentilerini kullanmak son derece mantıklıdır.
Bir yönlendirme zinciri, ilk URL ile son URL arasında birden fazla yönlendirme olduğunda gerçekleşir. Bir URL yönlendirildiği zaman doğrudan son hedefine yönlenecek şekilde yönlendirme yapılmalıdır. Yönlendirme zincirinin problem olmasının temel sebebi ise tarama bütçesi açısından sorun çıkarabilmesidir.
Çözüm için sitenizde yer alan yönlendirmeleri kontrol etmelisiniz. Yönlendirme zincirlerinin nerede olduğunu öğrendikten sonra birden çok yönlendirmeden geçmesine izin vermek yerine son hedefi hedefleyen tek bir yönlendirmeye izin vererek linki güncellemeniz yeterli olacaktır.
Site güvenliği her şeyden önemlidir. Google’dan gelen resmi açıklamalardan sonra HTTPS protokolü çok daha önemli hale gelmiştir. Artık HTTPS olmayan siteler kullanıcılara güvenli olmayan site olarak gösterilmektedir.
Sitenizde HTTPS protokolünün aktif olup olmadığını kontrol edebilirsiniz. Örneğin, siteniz http://example.com şeklindeyse sitenize https://example.com şeklinde ulaşmayı denemelisiniz. Eğer URL satırında “Güvenli” ibaresi çıkıyorsa siteniz HTTPS protokolünü kullanıyor demektir.
Bu problemi çözebilmek için SSL sertifikasına sahip olmanız gerekmektedir. Bir SSL sertifikasını ücretli servislerden yararlanarak satın alabilir veya daha basit çözümler olan CloudFlare ve Let’s Encrypt gibi ücretsiz SSL hizmetlerinden yararlanabilirsiniz.
Umarız sitenizi saran ciddi teknik SEO sorunlarıyla karşılaşmazsınız. Burada yer alan bilgilerle karşılaşılan yaygın problemlerin farkına varabilme ve onları kısa sürede düzeltme şansına sahip olabilirsiniz. Müşterilerinizi veya ticari büyümenizi kaybetmemek için mutlaka önleyici bir yaklaşım benimsemeli ve sorunların her birini tek tek kontrol etmelisiniz.
Dijital dünyanın hızla büyüdüğü günümüzde, bir web sitesinin arama motorlarında üst sıralarda yer alması hayati…
SEO sadece rakamlardan ibaret değildir. Anahtar kelime, sıralama konumları, link sayısı, trafik miktarı gibi değerler…
Birçok SEO uzmanı kullanıcı etkileşiminin başarı için ne kadar önemli olduğunun farkındadır. Arama yapanlar sitenize…
İnsanlar şirket hedeflerine katkı sağlamayı bırakan içerikleri kaldırırlar. İçeriği yeniden yönlendirirler veya yeni fırsatlar ortaya…
Arama motoru sonuç sayfasında sıralamanızı yükseltmek istiyorsanız içerik konusunda kendinizi geliştirmeniz gerekir. SEO dostu içerik…
Bağlamsal linklerin artıları ve eksileri bir süredir tartışılan bir durumdur. Bağlamsal linkler, çoğu durumda, doğru…