Kategoriler: SEO

SEO Gerçekte Nasıl Çalışır?

Arama motoru optimizasyonu zaman içerisinde sürekli gelişir ve değişir.

Her yıl SEO topluluğunun benimsediği “kesinlikle kullanılması gereken taktikler” diye bir şey ortaya atılır ve diğer yöntemler unutulur gider. Bunun temel sebebi Google’ın çıkartmış olduğu algoritma güncellemeleri ve onlarla beraber gelen değişikliklerdir.

Buradan yola çıkarak SEO çalışmalarının arama motorları ve SEO uzmanları arasında bitmek bilmeyen bir savaş olduğunu söylemek mümkündür. SEO uzmanları bulmacaları çözmeye çalışarak trafik elde etmek ve arama motoru sonuçlarında görünürlük elde etmek için çaba göstermektedir.

Peki bu gerçekten bu önemli midir? SEO gerçekte nasıl çalışır?

Bu yazıda SEO dünyasının bugünkü durumuna değinilmiştir. Buna ek olarak arama motorlarında bağlı kalınması gereken birkaç temel prensibe yer verilmiştir. SEO’nun işleyişine detaylı bir biçimde yer verilmiştir. Bu yazı sayesinde çalışmalarınızda başarılı olmak istiyorsanız hangi taktikleri bir araya getirmeniz gerektiğini anlayabilirsiniz.

İçeriğimizde neler var?

Bugünün SEO Dünyası

SEO çalışmaları hakkında derinlemesine bilgi vermeden önce SEO’nun mevcut durumu hakkında bilgi sahibi olmalısınız. Google’da bir arama yaptığınız zaman eğer varsa ilk olarak reklamları görürsünüz. Daha sonra eğer varsa “öne çıkarılan kısmı” görürsünüz. Arama yaparken aynı zamanda “ilgili aramalar” diye bir şeyle karşı karşıya kalırsınız.

Bunlar arama motoru sonuç sayfasında dikkat çeken alanlardır. Normal sonuçların yanında çeşitli reklamlarla karşılaşmak da mümkündür. Google ve diğer arama motorları doğal sonuçları bir şekilde baskı altında tutmaya çalışmaktadır.

Her ne kadar Google sayfa başına 10 organik sonuç gösterse bile asıl hedef reklamlara, cevap kutularına, ilgili aramalar kısımlarına ve diğer bileşenlere dikkat çekmektir. 2015 yılından bu yana Google aynı doğrultuda ilerlemektedir ve sitelerin tıklama oranları belirli ölçüde düşüş yaşamaktadır.

Bu dönemlerde arama sonuçlarında rekabet çok daha fazla olduğu için bir şekilde insanlar bir şekilde birbiriyle yarışmak durumunda kalmaktadır. SEO uzmanları çalışmalarıyla ilgilendikleri sitelere hayat vermek için çaba göstermektedirler. Bu nedenle SEO konusundaki temel prensiplere odaklanıp onları tam anlamıyla öğrenmek zorundasınız. Sitenizi rekabette ayakta tutabilmek için buna ihtiyacınız olacaktır.

Bugünün SEO Dünyasında Temel Prensipler

1. Linkler Hala Önemli

Linkler SEO’nun ilk günlerinden itibaren önemliydiler ve hala önemliler. Google sitelerin performansını belirleyebilmek için hala linklerden yararlanmaktadır.

Linkler ne kadar kaliteliyse ve alınan siteyle ne kadar ilgiliyse sitenin arama motoru sonuç sayfasındaki potansiyeli bir o kadar yüksek olacaktır.

Kısaca, linkler hala SEO çalışmalarının temelinde yer almaktadır.

SEO çalışmalarının belirli bir kısmında bir şekilde link oluşturmaya yatırım yapmalısınız.

2. Alakalı, Optimize Edilmiş İçeriklerin Kazanması

Link ve içerik açısından yapılan kıyaslamalar çoğunlukla yumurta ve tavuk kıyaslaması gibi bir şeydir.

Link alabilmek için içeriğe ihtiyacınız olacaktır. Ancak içerikler arama motorlarında sitenizin sıralamasını yükseltmek ve aynı zamanda sitenize trafik çekmek konusunda size yardımcı olacaktır.

Buradan anlayabileceğiniz gibi linkler ve içerikler SEO’nun temelini oluşturmaktadırlar. Google’da ilk sayfada yer almak istiyorsanız bu durumda siteniz ile alakalı ve iyi optimize edilmiş içeriklere sahip olmanız gerekmektedir.

İçerik oluştururken ve onları optimize ederken aşağıdaki maddeleri göz önünde bulundurmalısınız:

  • Bağlamsal olarak anahtar kelimeler önemlidir. Anahtar kelimeler hala Google tarafından değerlendirilmektedir. Google sayfalarda yer alan anahtar kelimelere bakmak yerine anahtar kelimelerin bağlamsal olarak içerikle ilgisine göz atmakta ve aynı zamanda kullanıcının arama niyetini hesaba katmaktadır.
  • Başlıklar, meta açıklamalar, alt nitelikleri, H1 etiketleri ve URL’ler hala önemlidir. Bu elementlerde ilgili ve hedeflenmiş anahtar kelimeler kullanmalısınız.
  • Uzmanlığınızı, otoritenizi ve güveninizi yükseltmeye çalışmalısınız. Google’ın arama kalitesi kılavuzuna göz attığınız zaman içerik kalitesiyle ilgili bilgi alabilirsiniz. Google bir sitenin tatmin edici olabilmesi için belirli miktarda içeriğe gerek duyulduğunu ifade etmektedir.

Kısacası, üretmek için bir süreç belirlemeli ve yüksek kaliteye sahip içerikler ortaya koyarak bunları optimize etmelisiniz. Tüm içeriklerin insanlar için yazıldığından emin olmalı ve onları arama motorlarının dikkatini çekmek için optimize etmeye çalışmalısınız.

3. Kullanıcı Deneyimi Sinyallerinin Etkisi

Kullanıcı deneyimi sitenizin arama motoru performansını belirlemede kullanılan önemli bir etkendir. Her ne kadar kullanıcı deneyimi sitenin mimarisi, düzeni, içeriği gibi çeşitli faktörlere bağlı olduğu için kullanıcı deneyimini ölçmek çok kolay değildir.

Sitenizin kullanıcı deneyimi problemlerini tespit edebilmek oldukça baş ağrıtıcı olabilmektedir. Bu nedenle bazı SEO uzmanları söz konusu problemleri tespit edebilme konusunda çok istekli olmamaktadırlar.

2018 yılında SEO çalışmalarında iyi bir iş çıkarmak istiyorsanız kullanıcı deneyimi konusunda etkin çözümler sunmanız gereklidir. Tasarım ve düzen konularında dış kaynaklardan yardım alabilecek olsanız bile site içerisinde hala çeşitli noktalara değinmeniz gerekmektedir:

  • Sitede geçirilen süre ve sitenin tıklanma oranının yüksek olduğundan, hemen çıkma oranının ise düşük olduğundan emin olmalısınız. Bu sinyaller uzun süredir Google site hakkında bir şeyler anlatma görevini görmektedir. Siteniz yeteri kadar etkileşim sunmayı başaramıyorsa arama motorlarında iyi sıralamaya sahip olmak pek mümkün değildir.
  • Sitenin mimarisini güçlendirmelisiniz. Bir sitenin gezinti ögelerini güçlendirmeli ve arama motorlarının tüm sayfaları taramasına yardımcı olmalısınız. “Basit olan daha iyidir” yaklaşımı burada geçerli yöntemdir.
  • Site hızını iyileştirmelisiniz. Platform fark etmeksizin siteniz 2 saniye veya daha az sürede açılmalıdır. Görsel sıkıştırma, kod ve yapısal optimizasyonlar ve beraberinde hızlı sunucu size bu konuda yardımcı olabilecektir.
  • Bir e-ticaret sitesi sahibiyseniz bu durumda bir kullanıcı deneyimi uzmanıyla anlaşarak müşterilerin satın alma süreçlerini optimize etmelisiniz. SEO her geçen gün çok daha fazla bir biçimde kullanıcı odaklı olmaktadır. Kullanıcılara iyi bir dijital deneyim sunmak istiyorsanız satın alım sürecindeki her adımı düşünmelisiniz. Bir diğer ifadeyle hedefiniz trafikler ve kazanımlar değil, dönüşümler ve satışlar olmalıdır.

Kısacası, kullanıcı deneyimi optimizasyonu SEO çalışmalarının en önemli parçalarından birisidir. Ziyaretçilere odaklanmak gelecek için en iyi yöntemdir. Google artık kullanıcıların niyetini anlama konusunda çok daha iyi durumdadır. En azından kullanıcının arama niyetine yönelik temel bir yaklaşım sunabilmektedir.

4. Mobil SEO’nun Önemi

Google tüm cihazlarda arama sonuçlarını belirlemek ve sunmak için ardık mobil öncelikli indeksleme yaklaşımını benimsemektedir. Bu nedenle sitenizi gözden geçirmeli ve onu mobil uyumlu hale getirmek için çaba göstermelisiniz.

Her ne kadar Google’ın bu hamlesi anlamlı olsa bile sitenizi mobil ve masaüstü cihazlar için optimize etmek çok kolay değildir. Başlangıç için sitenizi duyarlı tasarıma geçirmeniz gerekmektedir. Google’ın tasarım konusunda en önemli önerisi budur.

Bununla birlikte site içeriklerinin masaüstü ve mobil cihazlarda benzer şekilde görüntülendiğinden emin olmalısınız. Siteniz hızlı olmalı ve kullanımı konusunda kullanıcıya problem çıkarmamalıdır. Buradan yola çıkarak aşağıdakileri dikkate alabilirsiniz:

  • İçeriklerinizi mobil kullanıcılar için de optimize etmelisiniz.
  • Sitenizin sayaf hızlarını yükseltmelisiniz.
  • Sitenizi mobil dostu hale dönüştürmelisiniz.

Kısacası, mobil platforma uyum sağlamak için çaba göstermelisiniz aksi halde Google’daki sıralamanız beklediğinizden çok daha kötü olacaktır.

5. Sesli Aramanın Önemi

Her ne kadar sesli aramanın SEO açısından bir devrim olduğu söylemi doğru olmasa bile sesli arama kullanıcılar tarafından oldukça sevilmiştir. Yapılan araştırmalar insanların şu an dahi sesli aramayı ciddi oranlarda kullandığını göstermektedir. Google’ın verilerine göre mobil aramaların yaklaşık yüzde 20’si sesli aramalardan oluşmaktadır.

Bu nedenle artık sesli aramalar için sitenizi optimize etmeye başlamalısınız. Özellikle aşağıdaki üç adımı göz önünde bulundurmalısınız:

  • İçerikleri uzun kuyruklu anahtar kelimelerin yer alabileceği bir biçimde doğal dile uygun şekilde optimize etmeli ve kullanıcıların sorularına cevaplar sunabilmelisiniz.
  • Sitenizi öne çıkarılmış snippet’lar için optimize etmelisiniz.
  • Sıkça sorulan sorular sayfasını oluşturmalısınız ve soru ve cevap şemasını kullanarak gerekli biçimlendirmeleri uygulamalısınız.

Kısacası, sesli arama optimizasyonu artık gerekli olsa bile ilk olarak onu destekleyecek optimizasyonları yapmalısınız. Bu sayede Google’da daha fazla görünürlük elde etmeyi başarabilirsiniz.

Deneme Yanılma Yoluyla Doğruyu Bulmalısınız

SEO başarısı en iyi yöntemleri takip etmekten ve biraz dahi olsa deneme yanılma yoluyla doğruyu bulmaktan geçmektedir. Bugünlerde yukarıda yer alan prensipler size bu hedefi gerçekleştirme konusunda yardımcı olacaktır. Ancak SEO kurallarının sabit olmadığını bilmelisiniz. Kurallar ve taktikler zaman içerisinde sürekli değişiklik göstermektedir.

Herkes tarafından uygulanabilecek global bir SEO formülü olmadığını bilmelisiniz. Deneme yanılmalar size bu konuda yardımcı olacak ve siteniz için en iyi yöntemleri bulmanızı sağlayacaktır. SEO çalışmalarının sırrı bellidir:

Birbirinden farklı yöntemleri bir araya getirmenin bir yolunu bulmalı, sonuçları analiz etmeli ve işe yaramayan çalışmalarla zaman öldürmek yerine Google’ın son algoritma güncellemesine yönelik çeşitli adımlar atmalısınız ama aynı zamanda rakiplerinizin neler yaptığını takip etmelisiniz.

Her zaman en iyi performans gösteren taktiklerin peşinden gitmelisiniz. Bir taktik işe yaramayı bıraktığı zaman taktiğinizi değiştirmeli ve yolunuza devam etmelisiniz. Benzer manzarayla karşılaştığınız zaman yine aynısını yapmalısınız.

Bu şekilde hareket ederek SEO stratejinizin her zaman güncel kalmasını sağlayabilirsiniz. SEO çalışmaları kısa sürede başarı getirmezler. Kısa sürede başarı getiren taktikler sizi tehlikeye atarlar. Google algoritmasını kandırmaya çalışan kişileri çok geçmeden fark edebildiği için bu riski almaktan kaçınmalısınız.

SEO asla bitmez, sürekli gelişir ve sonuçları her zaman birbirinden farklıdır. Her SEO uzmanı SEO’nun çalışma prensibine yönelik çeşitli sihirli formüller bulabilmek için çaba göstermektedir. Her seferinde farklı kurallar ve farklı koşullar masaya yatırılmaktadır.

Maalesef SEO bir taslağa sığamayacak kadar karışık bir iştir. He ne kadar belirli prensipler etrafında gelişim gösterse ve belirli kurallara sahip olsa bile iş yapısı analiz yapılmasını ve duruma uygun taktiklerin uygulanmasını gerektirmektedir.

Her zaman rakiplerinizi izlemelisiniz. Bu sayede arama motorlarında başarılı olabilirsiniz. SEO bu şekilde çalışır ve bu şekilde çalışma devam edecektir. Ancak bir yapay zeka devreye girdiğinde durum değişiklik gösterebilecektir.

Furkan GÖKÇÖL

Zamanın başlangıcında kendimi acil sağlık sektöründe geliştirmiştim. Ancak tam şu anda dijital pazarlama ve özellikle de arama motoru optimizasyonu konusunda kurumsal firmalara ileri düzey çözümler sunuyorum. Bütün bu yoğun serüvene istinaden şu an Nişantaşı Üniversitesi'nde Yeni Medya son sınıf; Psikoloji üçüncü sınıf öğrencisi olarak akademik hayatıma devam ediyorum.

Paylaş
Yazar
Furkan GÖKÇÖL

Son Yazılar

SEO İçin 7 Etkili Hedef Kitle Araştırma ve Analiz Yöntemi

SEO sadece rakamlardan ibaret değildir. Anahtar kelime, sıralama konumları, link sayısı, trafik miktarı gibi değerler…

6 yıl önce

Kullanıcı Etkileşimini Artırmanın 11 Yolu

Birçok SEO uzmanı kullanıcı etkileşiminin başarı için ne kadar önemli olduğunun farkındadır. Arama yapanlar sitenize…

6 yıl önce

Durgun İçeriği Düzeltmenin 5 Yolu

İnsanlar şirket hedeflerine katkı sağlamayı bırakan içerikleri kaldırırlar. İçeriği yeniden yönlendirirler veya yeni fırsatlar ortaya…

6 yıl önce

Sık Karşılaşılan 17 Teknik SEO Problemi ve Çözümleri

İşletmeler her geçen yıl SEO çalışmalarına daha fazla yatırım yapmaktadırlar. Mevcut müşteri potansiyelini yakalamak ve…

6 yıl önce

6 Kolay Adımda SEO Dostu İçerik Yazmak

Arama motoru sonuç sayfasında sıralamanızı yükseltmek istiyorsanız içerik konusunda kendinizi geliştirmeniz gerekir. SEO dostu içerik…

6 yıl önce

SEO İçin Bağlamsal Link Oluşturmak ve Faydaları

Bağlamsal linklerin artıları ve eksileri bir süredir tartışılan bir durumdur. Bağlamsal linkler, çoğu durumda, doğru…

6 yıl önce