Kullanıcı Etkileşimini Artırmanın 11 Yolu

Kullanıcı Etkileşimini Artırmanın 11 Yolu

Kullanıcı Etkileşimini Artırmanın 11 Yolu

Birçok SEO uzmanı kullanıcı etkileşiminin başarı için ne kadar önemli olduğunun farkındadır. Arama yapanlar sitenize gelmezse ve siteniz ile herhangi bir etkileşimde bulunmazsa arama motoru sonuç sayfasında sıralamanız düşecektir.

Arama motorlarının ana hedefleri kullanıcıya aradıkları şeye yönelik en iyi yanıtları sunmaktır. Google sitenizin kullanıcıya kattığı değeri yüksek tuttuğunuzu gördüğü zaman arama motoru sonuç sayfasında sıralamanızı yükselterek sizi ihtiyaç duyulan bir kaynak olarak sunmaya başlamaktadır.

İçeriğimizde neler var?

Kullanıcı Etkileşimi Nedir?

En temel düzeyde kullanıcı etkileşimi, sahip olduğunuz dijital mülklerde herhangi bir ziyaretçinin daha iyi bir bilgi kaynağı bulmak için gezinmesi veya sitenizden hemen çıkması yerine sitenizde vakit geçirmesi anlamına gelir.

Tıklama Oranı (TO)

Tıklama oranı, daha fazla katılımın gerçekleşmesi için gereken giriş seviyesi etkileşimi sunar. Tıklama oranı, arama motoru sonuç sayfasında gözükmek için en iyi SEO yöntemlerinin kullanılmasını gerektirir.

Uygun içeriğin yanında kullanıcıları sitenize tıklamaya teşvik eden içerik başlıklarının türlerine ve meta açıklamalarına odaklanmanız gerekir. Gösterimleri yüksek ama düşük tıklamalar içeren sayfalar ve anahtar kelimeler için tıklama oranını Google Search Console hesabınıza bakarak kontrol edebilirsiniz.

Dış Kaynaklardan Gelen İşlemler

Tüm etkileşimler yerinde gerçekleşmez. Aslında en değerli katılım dış kaynaklardan gelir:

  • Sahip olduğunuz içeriklere link verilmesi.
  • Sitenize daha fazla trafik çekmek.
  • İçerikleri erişimi artıracak platformlarda paylaşmak.
  • Kullanıcıları farklı şekillerde etkileşime teşvik etmek.

Gelen linkler en üst düzey SEO sıralama faktörü olmaya devam etmektedir. Bu, birisinin içeriğinizi okuduğunu ve onu yetkin bir kaynak olarak kullandığını gösterir.

İçeriği sosyal medyada paylaşmak doğrudan SEO’yu etkileyen bir sıralama faktörü olmasa bile sitenize daha fazla trafik çekmenize ve daha fazla ziyaretçiyi, daha fazla linki ve daha fazla dönüşümü teşvik etmenize yardımcı olur.

Paylaşma, beğenme, yorum yapma ve abone olma üçüncü taraf sitelerde meydana gelen ve mutlaka sizinle bağlantılı olması gerekmeyen dijital varlığınızdan faydalanabileceğiniz kullanıcı etkileşim türleridir.

Geçirilen Süre

Geçirilen süre, bir kişinin arama motoru sonuç sayfasındaki bir linke tıkladıktan sonra arama motoru sonuç sayfasına geri dönmeden önce bir web sayfasına bakmak için harcadığı süredir.

Geçirilen süre, arama motorlarının sağlanan sonuçlarla arama yapan bir kişinin gereksinimlerinin karşılanıp karşılanmadığını belirlemesine yardımcı olan doğal bir ölçümdür. Arama yapanlar sorgularını girecek, en iyi sonuca ulaşacak ve ihtiyaçlarını karşılayan bir sitede kalacaktır.

Geçirilen süre arama motorları için etkinliğin ölçüsü durumundadır. Geçirilen süreyi izlemenin tek bir yolu yoktur ve bunu sadece arama motorları yapabilmektedir. Ancak, site yöneticilerinin ve SEO profesyonellerinin geçirilen sürenin etkili olduğunu bilmeleri gerekir.

Takip Edilmesi Gereken Ölçümler

Bu ölçümler sıralama üzerinde doğrudan bir etkiye sahip değildirler. Bu ölçümler daha çok site yöneticilerinin takip etmesi ve göz atması gereken önemli istatistiksel verilerdir.

Bu rakamlar, kullanıcıların siteniz ve içeriğiniz ile ilgilenme durumu hakkında fikir verir. Bu ölçümlerin her biri için “iyi” veya “kötü” diye bir şey söylemek mümkün değildir. Trendleri izlemek ve siteniz için anormallikleri dikkate almak çok daha önemlidir.

Sayfa Görüntüleme

Google Analytics mülkünde Kitle > Genel Bakış kısmına gittiğiniz zaman sitenizin belirli bir süre içinde elde ettiği toplam sayfa görüntüleme değeri hakkında fikir edinebilirsiniz.

Bu ölçüm, tek bir sayfanın çoklu görünümlerini içerir. Kullanıcıların siteniz ile olan ilişkilerini büyük ölçüde artırıp artırmadığını belirlemek için sayfa görüntülemeleri kısmında yaşanabilecek büyük dalgalanmaları izlemelisiniz.

Şimdi Okumalısın!  SEO Gerçekte Nasıl Çalışır?

En İyi İçerik

Davranış > Site İçeriği > Tüm Sayfalar kısmından sitenizde yer alan sayfaların kullanıcıları etkileme durumlarına göz atabilirsiniz. Burada bulacağınız veriler hangi içeriğin kullanıcıları daha çok etkilediğini gösterecektir. Bu sayfalarda değişiklik olup olmadığını her hafta kontrol etmeniz gerekir.

İyi performans için yeni sayfaların sıralamada nasıl yükseldiğini takip etmelisiniz. Her zaman ziyaretçilerinizin çoğunu çeken ve kullanıcıları sitede uzun süre tutan temel sayfaların bu listeden düşmediğini kontrol etmeli ve bundan emin olmalısınız.

Yeni ve Geri Gelen Ziyaretçiler

Kitle > Genel Bakış altında geri gelen ziyaretçiler ile yeni ziyaretçiler arasında yapılan kıyaslamayı bulabilirsiniz. Yeni ziyaretçiler her zaman önemlidirler.

Sitenizde yeni ziyaretçilerin olması her zaman sizi mutlu edebilecek bir durumdur. Bu sayede daha çok kişinin ürün veya hizmetlerinizi keşfetmesini sağlarsınız. Böylece potansiyel olan dönüşüme dahil olacak ziyaretçi miktarını yükseltmeyi başarabilirsiniz.

Bununla birlikte yeni ve geri dönen ziyaretçilerin dengesini izlemek oldukça önemlidir. Birkaç haftalık gözlemin ardından bir çeşit temel oluşturduktan sonra dengenin ne zaman ve nasıl değiştiğini daha net bir şekilde görebilirsiniz.

Geri dönen kullanıcıların ürün veya hizmet modelinize bağlı olarak etkileşim kuran kullanıcılardan oluşacağını unutmamalısınız.

Hemen Çıkma Oranı

SEO veya dijital pazarlama hakkında konuşan insanların aklını kurcalayan önemli bir soru vardır. İnsanlar “İyi bir hemen çıkma oranı nedir?” sorusuna cevap bulmaya çalışırlar. Cevap ise iş modelinize, sitenizin hedeflerine ve sahip olduğunuz içerik türlerine bağlı olarak değişiklik gösterir.

Hedefleriniz gerçekten arama yapanların ihtiyaçlarına hizmet etmekse, birisi sitenize tıklar, tam olarak ihtiyaç duyduğu bilgiyi alır ve sitenizden uzaklaşır.

Hemen çıkma oranı eğilimini izlemek genellikle en etkili yaklaşımlardan biridir. Çünkü büyük çaplı düşüşler veya sıçramalar etkileşim verisi anlamında istediğiniz sonuçları size sunabilme potansiyeline sahip değildirler. Bunun için hemen çıkma oranını takip etmelisiniz. Bunu Kitle > Genel Bakış kısmında bulabilirsiniz.

Sitede Geçirilen Süre

Sitede geçirilen süre veya ortalama oturum süresi, kullanıcıların sitenizde ne kadar zaman harcadıklarına ilişkin bir ölçüm sunar. Hemen çıkma oranlarında olduğu gibi iyi veya kötü olarak görülebilecek net bir rakam yoktur. Ancak zaman içerisinde oluşan eğilimi takip etmeyi başarabilirsiniz.

Bu yazıda yer alan kullanıcı etkileşimi taktiklerini uygularken oturum sürenizin nasıl değiştiğini gözlemlemeye çalışmalısınız. Siteniz için daha uzun olan içerikler üretmeye başlamalısınız.

Sitede geçirilen süre kullanıcıların geçerli bir neden bulmasından dolayı artış gösteriyor mu? Yoksa, okumaları çok uzun süren içeriklerden korktukları için sitede geçirilen süre azalış mı gösteriyor? Stratejinizi buna göre ayarlamalısınız.

Dönüşümler

Dönüşümler izlenmesi gereken en önemli ölçümlerden biridir. Eğer kullanıcı etkileşimine yönelik trendleri takip edemiyorsanız en azından dönüşüm trendlerini takip etmeye çalışmalısınız.

Google Analytics aracılığıyla inceleyecek olduğunuz dönüşümler, izlemek ve değer atamak için belirlediğiniz hedeflerdir. Bununla birlikte, çok fazla kişi yalnızca son hedefleri izleme konusunda isteklidir. Kullanıcıların dönüşüm hunisinde aşağı inmesine yardımcı olacak mikro dönüşümleri izlemek, kullanıcı etkileşimi ölçümleri için kritik öneme sahiptir.

Bir haber bülteni kaydı, bir teknik incelemenin indirilmesi, bir sohbet botu ile konuşmak veya online bir anketin tamamlanması gibi küçük dönüşümler size daha büyük ve para kazandıracak dönüşümler hakkında çeşitli fikirler verebilir.

Şimdi Okumalısın!  Sosyal Profilleri Kullanarak Kaliteli Linkler Elde Etmenin 5 Yolu

Kullanıcı Etkileşimi SEO İçin Neden Önemlidir?

Yukarıdaki ölçümleri sıralama faktörü olarak görmek doğru değildir. Bu yüzden kullanıcı etkileşimi faktörlerinin neden SEO için önemli olup olmadığını merak ediyor olabilirsiniz. Örneğin, sitede geçirilen sürenin kesinlikle bir sıralama faktörü olduğunu belirten farklı düşünceler vardır.

Google algoritmasında yapılan güncellemeler ile birlikte arama motorunun temel hedefi arama yapanlara yararlı sonuçlar sunabilmektir. Arama motorları bu durumu kontrol edebilmek için geçirilen süre gibi faktörleri ölçme yoluna giderek kullanıcının etkileşimini değerlendirmektedirler.

Bu nedenle sitenizde SEO çalışması yaparken arama motoru botlarına değil doğrudan kullanıcılara odaklanmanız gerekir. Kullanıcıların isteklerine karşılık verebilirseniz doğru çalışmaları yapmayı başarıyorsunuz demektir. Bunu yapabilmek için hedef kitleyi araştırmalı ve oluşturduğunuz içeriği hedef kitlenize uygun bir şekilde geliştirmeyi düşünmelisiniz.

Kullanıcı Etkileşimini Artırmak İçin Taktiksel Yollar

Sitenizin kullanıcı etkileşimi değerlerini artırmayı düşünüyorsanız bu konuda yalnız olmadığınızı bilmelisiniz. Birçok site sahibi gibi sitenizin kullanıcılarla etkileşim içerisinde olmasını istersiniz. Sitenizin kullanıcı etkileşimini artırmak için aşağıdaki taktiksel yolları deneyebilirsiniz.

1. Sitenizi Hızlandırın ve Esnek Tasarım Kullanın

Açılış sayfanız çok yavaşsa, potansiyel ziyaretçilerinizin neredeyse yarısı bir satın alma işlemi gerçekleştirmeden sitenizden ayrılacaktır. Bu kullanıcıların yaklaşık %25’i ise aradığı ürünü veya hizmeti bulabilmek için rakiplerinizden birini tercih etme eğiliminde olacaktır.

Siteniz yeteri kadar hızlı olursa insanlar sitenizde daha uzun süre kalacaklar ve sayfaların yüklenmesini beklerken zaman kaybetmedikleri için ihtiyaç duyduklarını aramaya daha istekli olacaklardır.

2. Temel Teknik SEO Hatalarını Ortadan Kaldırın

Bir kullanıcının gezinti deneyimini etkileme konusunda hiçbir şey garip teknik sorunlardan daha rahatsız edici olamaz. Bir soruya cevap bulmak için gerçekleştirdiğiniz arama sonucunda tıkladığınız link 404 sayfasına çıkıyorsa kullanıcılar anında sitenizi terk edeceklerdir.

Sitenizde yer alan bu tür sayfaları doğru noktalara yönlendirmeli veya var olan içerikleri güncelleyerek onları erişilebilir kılmanın yollarını bulmalısınız. Bir kullanıcının sitenize geldikten sonra arama motoru sonuç sayfasına geri dönüp farklı sitelere göz atması paranızın boşa gitmesi anlamına gelecektir.

3. İnsanlara Etkileşim İçin Farklı Yollar Sunun

Bazı insanlar bir şeyi görerek, işiterek veya dokunarak daha iyi bir şekilde öğrenme potansiyeline sahiptirler. İçerik oluştururken bunu düşünmelisiniz. Online içerik söz konusu olduğunda her zaman yazılı içeriklere odaklanırız. Ancak kullanıcının dikkatini çekmek için farklı içeriklerden faydalanmamız gerektiğini unutmamalıyız.

Yeni insanlara ulaşmak için metin destekli videoları kullanmayı deneyebilirsiniz. Bir blog içeriğini yazıyla değil sesle sunmayı düşünebilirsiniz. Güvenilir bir infografik oluşturarak görsel sunumlarla kullanıcıya ulaşmayı deneyebilirsiniz.

4. Yararlı İçerik Üretin

Kullanıcıların ihtiyaçlarını karşılayacak kapsamlı ve kullanışlı içerikler oluşturun. İşleri otomatik hale getirmekten hoşlanırız. Çoğu zaman temel hedefimiz bu olur. Onları tek tek elle yapmak zorunda kalmadığımız için zaman kazanırız ve beyin gücümüzü diğer işlerde kullanma fırsatı elde ederiz.

Bu yüzden nasıl yapılır ve ipuçları tarzı içerikler kullanıcı etkileşimi açısından önemlidirler. Kullanıcılara bir konuda takip edilebilecek en iyi yöntemleri sunmanız durumunda onların problemlerine çözüm bulmuş olursunuz. Böylece onların işine yarayacak türde içerikler sunmayı başarabilirsiniz.

5. Site Tasarımını Temizleyin

Küçük işletmeler küçük bir adım atarak başlangıç yaparlar ve ardından hızla büyürler. Bu, sonuç olarak harika bir şey gibi gözükse bile sitenizin yeni bilgiler için her şeyi bir araya getirmesi söz konusu olacaktır. Sitenizin temelden itibaren buna hazırlıklı olması gerekir.

Şimdi Okumalısın!  Gizli Metin Tekniği ve SEO Hakkında Bilinmesi Gereken Her Şey

Site tasarımının ve gezinti ögelerinin kullanıcılar için anlamlı olduğundan emin olmak için düzenli kontroller gerçekleştirmelisiniz. Basit bir şekilde bir arkadaşınıza sitenizde yapmaları için bir görev vermeli ve bu görevi ne kadar süre içerisinde veya kaç adımda gerçekleştirdiklerini kontrol etmelisiniz.

6. Dahili Linkleri ve Önerilen Yazıları Geliştirin

Kullanıcıların sitenizde göz attıkları içerikle en alakalı içeriği bulmalarına yardımcı olmalısınız. Bunu yapmanın en iyi yolu sitenizdeki içerik parçaları ve önerilen yayınlar arasında dahili link oluşturmaktır. Daha önce yazdığınız bir şeyden bahsederken hemen ona link vermeyi düşünmelisiniz.

Yayınlarınızı kategorilere ayırmalı ve onlarda etiketler kullanmalısınız. Böylece bir içeriği tüketen site ziyaretçilerini içeriği okuduktan sonra farklı ama benzer içeriklere yönlendirmeyi başarabilirsiniz.

7. Site İçi Arama Seçeneğine Sahip Olun

İnsanlar sitenizi tararken ihtiyaç duyduklarını bulamazlarsa sitenizden ayrılıp söz konusu bilgiyi başka yerde arama eğiliminde olacaklardır. İyi bir site içi arama seçeneğine sahip olmak gereksinimlerine en uygun olanı bulmaları konusunda site ziyaretçilerine yardımcı olabilmeniz anlamına gelir.

8. Açık Harekete Geçirici Mesajları Kullanın

Sadece “satın al” mesajının yer aldığı bir sitede istediklerinizi bulmanız çok kolay olmayabilir. Çünkü bu tür bir site modern kullanıcıyı doğru bir şekilde yönlendirme konusunda problem yaşayacaktır.

Kullanıcılar artık bir ürünü veya hizmeti satın almadan önce onu neden satın alması gerektiğini bilmek istemektedir. Sitenizde oluşturduğunuz içerik için bu ilkeye sadık kalmanız gerekir.

Bir dönüşüm hunisinin tepesinde bilgilendirme parçası yer almalıdır. Daha sonra kullanıcıyı ortadaki içeriğe yönlendirmeli ve bu noktadan yola çıkarak kullanıcıları satın alıma teşvik etmeye çalışmalısınız.

9. Canlı Sohbet Botu Kullanın

Canlı sohbet gerçekleştirme imkanınız varsa kullanıcılara uzman olduğunuz içerik konusunda soru sormalarına izin vermelisiniz. Olmazsa sitenizdeki en iyi soruları yanıtlamanıza yardımcı olabilecek ve kişiselleştirilmiş bir deneyim sunabilecek otomatik sohbet botları oluşturabilirsiniz.

Size gelen sorulara geçerli cevaplar veremiyorsanız bu soruları daha sonra içerik oluşturmak için kullanabilir veya kullanıcıları önerilen içeriklere yönlendirmeyi düşünebilirsiniz. Bunun için sohbet botlarının etkileşim imkanlarından faydalanabilirsiniz.

10. E-postayla Etkileşim Kurun

İçeriğinizi doğrudan kullanıcıların gelen kutularına ileterek ziyaretçilerin sitenize geri gelmelerini sağlayabilirsiniz. Sitenizde bir abonelik kutusu kullanabilir veya hedef kitlenizin gereksinimlerine göre yararlı içerikler gönderebileceğiniz bir e-posta listesi oluşturabilirsiniz.

11. Anketler Oluşturun ve Verileri Yayınlayın

Orijinal verilerden herkes hoşlanır. Denemeler yaparak, anketler oluşturarak ve başka yollarla veriler toplayarak bu tarz bir içeriğe sahip olabilirsiniz. Böylece herkesin tercih edebileceği türden bir içeriği kullanıcıların önüne getirmiş olursunuz.

Ürettiğiniz verileri düzenli olarak yayınlayarak sitenizde etkileşimi artırmaya devam etmelisiniz. Bu sayede yalnızca daha fazla trafik çekmekle kalmazsınız, aynı zamanda gelen linkler elde ederek sitenizin otoritesini güçlendirmiş olursunuz.

Sonuç

SEO birçok parçadan oluşan bir bilmecedir. Tek bir parça veya tek başına küçük bir parça grubu tam olarak sağlıklı bir SEO değerine sahip olmanızı sağlamayacaktır. Bunun yerine, kullanıcıların ihtiyaçlarına en iyi şekilde cevap vererek sitenize olan ilginin artırılması için tüm parçaların yerinde olması gerekir.

Bir yanıt yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir