Her CEO’nun SEO Hakkında Anlaması Gereken 13 Şey

Her Yöneticinin SEO Hakkında Anlaması Gereken 13 Şey

Her CEO’nun SEO Hakkında Anlaması Gereken 13 Şey

Organik arama motoru optimizasyonu (SEO), tepe yöneticilerinin kafasını karıştırabilecek pek çok özel ve teknik detaylara sahiptir.

İşin daha kötüsü bu detayları basitleştirerek sunmak kolay olsa bile bu basitleştirilmiş ifadeler tepe yöneticilerinin karşılanması zor beklentilere sahip olmasına neden olmaktadır.

SEO’nun sahip olduğu gizemli doğa CEO’ların olan biteni yanlış anlamalarına ve hayal kırıklığına uğramalarına neden olabilmektedir.

Üst seviye prensiplerin ve SEO başarısı için gerekli olan önemli kısımların anlaşılması yöneticiler tarafından doğru beklentilerin oluşmasını sağlayabilecektir.

Bu doğrultuda düşünerek her CEO’nun SEO hakkında anlaması gereken 13 başlıkla ilgili aşağıdan bilgi alabilirsiniz.

İçeriğimizde neler var?

1. Arama Motoru Sonuç Sayfasının Düzeni

Arama Motoru Sonuç Sayfası

Arama motoru sonuç sayfası geçmiş yıllara göre epey bir gelişim göstermiştir.

Eskiden oldukça standart bir düzeni vardı. Bu standart düzen organik sonuçları sunmak adına 10 mavi linkten oluşmakta ve üst ile sağ kısımda reklamlara yer vermekteydi. Buna ek olarak arama sorgusuyla ilgili haberleri, haritaları ve diğer türlü içerikleri göstermekteydi.

Şimdilerde ise kullanıcıya en uygun deneyimi yaşatmak için çeşitli düzenler yer almaktadır. Bu düzenler mobil ve masaüstü olarak ikiye ayrılmakta ve sorgulara göre farklılık göstermektedirler.

Kullanıcıya gösterilecek olan reklamlar ve diğer bilgiler arama motoru sonuç sayfasında organik sonuçların üst kısmında yer almaktadır. Her zaman 10 organik sonucu üst kısımda göremezsiniz, bazen aşağıya doğru itilmekte ve bazen karma bir yapıyla karşınıza çıkabilmektedirler.

İlk adım olarak arama motoru sonuç sayfasının anatomisinin anlaşılması gerekmektedir. Ücretli sonuçlar, organik sonuçlar, yerel sonuçlar, videolar, görseller, haberler, alışveriş reklamları ve daha fazlası gibi arama motoru sonuç sayfasında yer alabilecek farklı yapılar hakkında bilgi edinmek gerekmektedir.

2. Sonuç ve Zaman Beklentisi

SEO çalışmaları ücretli aramalar gibi anlık memnuniyet garantisi sunmazlar. Her ne kadar kolay sonuç elde edilebilecek terimler ve kolay kazanımlar söz konusu olsa bile SEO uzun soluklu çalışmalardan oluşmaktadır.

Rekabetçi sorgular için çok daha fazla çabaya ve zamana ihtiyaç duyulmaktadır. Arama motoru algoritma güncellemeleri ve rakiplerin güncellemeleri işleri zorlaştırabilmektedir. Bu nedenle bir çalışmaya başlarken her zaman ekstra zamana ve farklı disiplinlere ihtiyaç duyulabileceği unutulmamalıdır.

Her ne kadar SEO uzmanları garanti vermeme ve performans beklentilerini dikkatli seçme gibi konulara özen gösterse bile bu konunun iyi anlaşılması gerekmektedir. Beklentiler açısından terimler düşük rekabete sahip olsa bile aylardan bahsetmek çok daha doğru olabilecektir.

Arama motorlarının kılavuzlarını takip ederek çalışmalarınızı şekillendirmeniz durumunda elinizdeki kaynakları çok daha verimli bir biçimde kullanabilirsiniz. Buna rağmen limitlere ve beklentilere olabildiğince özen gösterilmesi gerektiğini bilmelisiniz.

Şimdi Okumalısın!  Siyah Şapka SEO Yöntemlerinin İşe Yaradığının Düşünülmesine Neden Olan 6 Etken

3. Arama Motorlarının Etkilenmesi

Beklediğiniz arama sıralamasını ve sonuçları elde edemezseniz daha iyi sıralamaya sahip olmak için Google’a baskı kurmak gibi bir çaba içerisine giremezsiniz. Organik arama Google Ads, Google My Business, Google Analytics veya diğer Google ürünleri gibi bir ürün değildir. Google kullanıcılarına yaptıkları aramalara göre çeşitli sonuçlar sunmakta ve sunulan doğal sonuçlara organik arama denmektedir.

SEO profesyonelleri deneyimlerinden ve bilgilerinden yola çıkarak çeşitli tecrübelere sahiptirler. Ancak arama motoru algoritmasına etki edebilecek kişiyi tanımak gibi bir durum söz konusu olmadığının bilinmesi gerekmektedir.

4. Meta Etiketler

Arama sektöründe kimsenin elinde sıralamalara etki edecek sihirli bir güç yoktur. Sıralama en çok etkiyi bağlam ve onunla bağlantılı olan çok geniş aralıkta yer alan faktörler etki etmektedirler.

Meta etiketler SEO söz konusu olduğu zaman her zaman ilk düşünülmesi gereken faktörlerin başında gelmektedir. Her ne kadar eskiye göre etkileri daha düşük olsa bile sitenizde ilk gözden geçirmeniz gereken nokta başlık ve meta açıklama etiketidir.

Bu etiketler tek başına sıralamanızı büyük oranda etkilemezler. SEO bu etiketlerden çok daha fazlasıdır.

5. Sayfaların Kaydedilmesi

Eskiden kullanılan ama artık anlamını yitirmiş olan önemli bir yöntem bulunmaktadır. Bu yönteme sayfaların kaydedilmesi denmektedir.

Google son yaptığı değişikliklerle bu formu ortadan kaldırmıştır. Geçmişte URL’leri tek tek göndermek mümkün olmaktaydı ancak XML site haritalarının kullanılmaya başlanmasıyla bu yöntem etkisini ve geçerliliğini yitirmiştir.

En önemlisi, Google’ın içeriklerden haberdar olmasını sağlamak değerli olsa bile bunu bir sıralama faktörü olarak görmenin doğru olmadığını bilmek gerekmektedir. Amacınız içeriklerin indekse eklenmesi olsa bile bunu başarmak için kaliteli içerik üretmeye odaklanmak olmalıdır.

6. Marka ve Jenerik Terim Farklılığı

Marka terimlerinde yüksek sıralamaya sahip olmak oldukça önemlidir. Pek çok koşulda marka isimleri eşsiz olmakta ve marka ismiyle yapılan aramalar doğal olarak iyi sıralama elde etmektedirler.

Organik arama sonuçlarına ve trafik raporlarına göz attığınız zaman marka ve jenerik performansı birbirinden ayırmanız gerektiğini bilmelisiniz. SEO’ya çok ciddi yatırımlar yaptıysanız ve zaman geçmesine rağmen sadece marka terimlerinden sonuç alıyorsanız genel stratejinizi gözden geçirmelisiniz.

Marka ve jenerik terimleri birbirinden ayıracak şekilde rapor biçimleri oluşturarak SEO çalışmalarınız konusunda çok daha net bilgiler edinebilirsiniz. Böylece tüm çabanızı tek bir noktada harcayarak kaynaklarınızı tüketmekten kurtulabilirsiniz.

7. Algoritma Çeşitleri ve Makine Öğrenimi

Arama motorlarında hangi sitenin sıralama elde edeceğini hangisinin elde etmeyeceğini belirleyen algoritmalar bulunmaktadır. Ancak bu algoritmanın dilinden konuşabilecek sihirli bir formülün keşfedilmesi mümkün değildir. Çünkü bu algoritmanın içerisinde çok farklı faktörler yer almaktadır.

Şimdi Okumalısın!  2018'de Öne Çıkan En Önemli 7 Sıralama Kriteri

Makine öğreniminin Google algoritmasına dahil edilmesiyle birlikte artık eskiden geçerli olan faktörlerin tek tek işe yaramaktan uzaklaştığı bir gerçektir. Her ne kadar algoritmanın tüm faktörlerini öğrenseniz bile makine öğrenimi bunu değiştirerek farklı bir faktör ortaya çıkarabilecektir. Bu nedenle her zaman iyi içerik oluşturmaya ve sıralama faktörlerine etki edebilecek çeşitli bağlamlara dikkat etmek gerekmektedir.

8. İçerik Kalitesi

İçerik kalitesi her zaman konuşulan bir şeydir.

Kalitenin ne anlama geldiğini iyi bilmek gerekmektedir. Bir sayfada yer alan metnin, görsellerin, videoların ve etkileşimli elementlerin tamamı içeriği oluşturmaktadır. Bir başka ifadeyle kullanıcının etkileşim kuracağı hemen hemen her şey içerik kapsamındadır.

İçerik sosyal medya paylaşımları, tıklamaları ve bahsetmeleri getirmektedir. Ziyaret açısından her zaman daha fazla kişiyi çekebilmekte ve insanların sayfada daha fazla vakit geçirmelerini sağlamaktadır.

Bu istatistiksel verileri bir kenara bırakırsanız içeriklerin kullanıcılara değer kattığı gerçeğini kabul etmelisiniz. Bir içerikten faydalanan ve onu değerli bulan kullanıcı onu paylaşmakta, ona link vermekte ve onunla etkileşime girmeyi tercih edebilmektedir.

Bir içeriğin kaliteli olmasını sağlamak oldukça önemlidir. Özellikle yoğun rekabetin bulunduğu bir alanda varlık göstermek istiyorsanız buna ekstra önem vermelisiniz.

9. Teknik, Site İçi ve Site Dışı Kavramları

SEO çalışma biçimleri olarak üç farklı alana ayrılmaktadır: teknik, site içi ve site dışı.

Sitenin optimize edilmesi doğrudan sıralamalara etki etmemektedir ancak içeriğin indekslenmesi ve sitenizin bulunabilmesi için bu bir gerekliliktir. Robots.txt, XML site haritaları, canonical etiketleri, 301 yönlendirmeleri, DNS ayarları, site hızı, mobil uyumluluk, kopya içerik ve şema biçimlendirmesi teknik SEO çalışmalarının birer parçasıdır.

Sitenin içerisinde yer alan elementlerin optimize edilmesi site içi çalışmaların kapsamındadır. URL, başlık etiketi, meta açıklama etiketi, başlık etiketleri, gövdede yer alan metinler ve görsel alt nitelikleri site içi SEO çalışmalarının birer parçasıdır.

Siteniz için gerekli olan ekstra sinyallerin optimize edilmesi bu kapsamdadır. Yüksek kaliteli linkler, marka bahsetmeleri, sosyal medya etkileşimleri ve yerel atıflar site dışı SEO çalışmalarının birer parçasıdır.

10. İndeksleme

İndeksleme problemleri SEO çalışmalarınızı darmadağın edebilmektedir. İndekse eklenmeyen sayfalar sıralama elde edemezler.

İndeksleme problemi yaşamanızın en büyük sebebi arama motorlarının sayfalarınızı taramamış olmasıdır. Arama motorları sayfalarınızı otomatik olarak taramakta ve sinyal geldiği müddetçe yeni içerikleri keşfetmeye çalışmaktadır. Bunun sonucunda içerik indekse eklenmektedir.

Arama motorlarının erişilmesi gereken tüm içeriklere eriştiğinden emin olmalısınız. Bununla birlikte sayfalarınızı önceliğine ve hiyerarşiye uyumlu olacak şekilde yapılandırmayı ihmal etmemelisiniz. Sayfalarınızın birbirinden bağımsız değil birbiriyle alakalı olması SEO çalışmalarınıza bağlamsal katkı sağlayacaktır.

Şimdi Okumalısın!  Mobil SEO Rehberi

11. Tekrarlama

SEO tek seferlik yapılacak bir çalışma değildir. SEO bağlılık ve disiplin gerektirmektedir. SEO çalışmalarını sürekli test olarak düşünebilirsiniz. Hiçbir zaman önünüze mükemmel bir formülün çıkmayacağını bilerek hareket etmelisiniz.

Optimizasyon kelimesi oldukça önemlidir. Mükemmel olmak için değil yüksek kaliteyi ve otoriteyi yakalamak için çaba göstermelisiniz. Bu çabanız sayesinde rekabet halinde olduğunuz rakiplerinizin önüne geçmeye çalışmalısınız.

Bir site için aylarca optimizasyon çalışması yapıp onu mükemmel seviyeye çıkardıktan sonra gelen algoritma güncellemeleri ile benzer sonuçlar elde etmeye başlamak son derece üzücü bir durumdur. Bu nedenle sürekli algoritma güncellemeleri takip etmeli ve geçerli olan taktikleri uygulamaya çalışmalısınız. Sitenizi düzenli olarak gözden geçirip kontrol ederek uzun vadede başarı elde edebileceğinizi unutmamalısınız.

12. Zaman Taahhüdü

Optimize etmek zaman gerektirmektedir.

SEO çalışmalarının her alanı çalışmalara bağlılık gerektirmektedir. Bununla birlikte optimize edilecek olan alanların birbiriyle bağlantısının göz ardı edilmemesi önemlidir. SEO çalışmaları tek bir kişi tarafından yapılacak veya tek bir kişinin sorumluluğunda olacak çalışmalardan oluşmamalıdır.

Genellikle BT, pazarlama, ücretli arama, web tasarımı, web geliştirme, içerik yazarları ve bunlarla bağlantılı pek çok alanda uzmanlığın olması SEO çalışmalarına öncülük edilebilmesi için önemli bir gereksinimdir.

Birlikte çalışma yapmak için zaman gerekli olsa bile SEO’nun tüm alanlarına etki edebilecek çalışmalar yapabilmek için gerekli sabrı göstermelisiniz. Sitenizde eksik olan noktaları düzeltmeli ve sıralamalarda yaşanan değişiklikleri takip etmelisiniz.

SEO çalışmalarını tek seferlik bir iş olarak düşünmek tehlikelidir.

13. Kaynak Taahhüdü

Az miktarda kaynakla çalışıp çok fazla sonuç elde etmenizi sağlayacak SEO uygulamaları geçmişte kaldı. SEO çalışmaları yaparken artık diğer departmanlardan destek alınması gerekmektedir. İçerik yönetimi ve sitenin yönetimi konusunda departmanlarla birlikte çalışılmalıdır.

SEO çalışmalarından sorumlu olan kişinin pazarlama masasında yerinin olması gerekmektedir. Bu çalışmalar pazarlama çalışmalarından ayrı bir biçimde yapılamamaktadır.

SEO çalışmalarına başlangıçta veya sonda yatırım yapma gibi bir alışkanlığa sahip olmamalısınız. SEO çalışmalarının sürekli güncel tutulması gerekmektedir. Dahili ve harici tüm kaynaklardan yararlanarak bu çalışmaları içeren bir strateji ortaya konmalıdır.

SEO söz konusu olduğunda söylenecek çok fazla şey vardır. SEO etkili bir dijital pazarlama kanalıdır. Yatırım yapılıp iyi anlaşıldığı zaman yatırım getirisi oldukça yüksektir. Bu yatırım getirisi aynı zamanda büyümenize yardımcı olacağı için markanızın gelişimine katkı sağlamaktadır.

CEO’ların bilmesi gereken SEO çalışmalarının temel prensipleridir. Hiç kuşkusuz en önemlileri ise zaman taahhüdü, kaynak taahhüdü ve uygun beklentilerdir.

Bir yanıt yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir