Linkler her zaman arama motoru optimizasyonu çalışmalarının temelinde yer alan ve almaya devam edecek olgulardır.
SEO uzmanları bu nedenle link oluşturma çalışmalarına yatırım yaparlar. Blog yazıları, ziyaretçi yazarlık, sosyal paylaşımlar, tanıtım kampanyaları ve ücretli linkler gibi bugüne kadar pek çok yöntem bu amaçla kullanılmıştır.
Burada gerçek olan durum ise biraz farklıdır. Siteniz ile alakalı ve doğal olan çok fazla link alsanız bile arama motoru sayfasında yüksek sıralamaya sahip olacağınızın bir garantisi yoktur.
Bunu anlamak için aşağıdaki dört nedene göz atabilirsiniz.
İçeriğimizde neler var?
Link oluşturma çalışmalarınız kalitesiz, gereksiz pek çok sayıda link elde etmeye odaklıysa bu linkler size çok fazla yardımcı olmayacaklardır. Siteniz asla Google’da üst sıralarda yer almayacaktır ve sitenizin ceza alması söz konusu olabilecektir.
SEO uzmanları kötü linklerin tehlikeleri konusunda çeşitli fikirlere sahiptirler.
Ancak burada göz ardı edilmemesi gereken bir detay vardır:
Google’ın bir linki nasıl değerlendirdiğini asla tam olarak bilemezsiniz.
Bu nedenle link elde etmeye çalışırken belirli kriterleri göz önünde bulundurmalısınız:
Bir link almak için çok farklı yöntemler deneyebilirsiniz. Ancak bir otomobil sitesi için yemek yapma sitesinden alacağınız linkin bir anlamı olacak mıdır?
Bu duruma göre değişecektir. Bu link arama sonuçlarında size yardımcı olabilecektir çünkü ilgili site otorite sahibi ve güvenilir bir adres elde edilmiş olabilir. Bununla birlikte tam tersi bir etkinin görülmesi de mümkün olabilir.
Alanında büyük bir yerden alınacak olan linkle sıradan bir siteden alınacak link arasında belirli farklılıklar olabilir. Ancak alakalı bir siteden alınacak link ile alakasız ama güvenilir bir siteden alınacak link arasında sıralamaya etkisi açısından bir farklılık olmayabilir.
Bir linkin arama görünürlüğü için iyi veya kötü olduğunu asla bilemezsiniz çünkü Google’ın kolay bir biçimde alakasız ama doğal linki ücretli alınmış bir link olarak görebilme şansı bulunmaktadır.
Basit bir biçimde bu şekilde bir yaklaşım söz konusu olduğunda siteniz ceza alabilecektir.
Aynı durum blog yorumları aracılığıyla elde edilen linkler için de geçerlidir. Bazen bu linkler işe yaramaktadır ama bazen bu linkler istenmeyen veya gereksiz linkler olarak değerlendirilmektedirler.
Doğal olarak elde edilmiş olan blog yorumu linklerinin her birisi bir şekilde işe yararlar. Ancak hiçbir şekilde doğal olmayan yöntemlerle link oluşturmaya çalışmamalısınız. Kopyala yapıştır yorumlar yaparak arama motorlarını yanıltıcı işlerin altına imza atmamalısınız.
Bu noktadan sonra “düşük kaliteli linkler ve yüksek kaliteli linkler” devreye girmektedir. Bir şekilde Google’ın bir sitede yer alan linkleri doğal olarak yerleştirilmiş linkler olduğunu düşünmesini sağlamalısınız. Bunu başarırsanız düşük kaliteye sahip linkler dahi sitenizin sıralamasını yükseltmek için işe yarayacaktır.
Kaliteli içerikler Google’da sıralama elde edebilmek için kritik öneme sahiptirler.
Kaliteli içeriklerin toplamda yedi ortak özelliği bulunmaktadır:
Alternatif olarak farklı değerlendirmeler yapılabileceği gibi genel olarak kabul edilenler bunlardan ibarettir.
Link verilebilir bir varlık oluşturmadan önce yüksek kaliteye sahip içeriğinizi gözden geçirmeli ve kendinize “Bu sayfaya link vermeye değer mi?” sorusunu sormanız gerekmektedir.
Bu soruya dürüstçe cevap vermelisiniz.
Tersini düşünerek hareket ettiğiniz zaman aslında ne olduğunu daha rahat görebilirsiniz. Düşük kaliteli sayfaya link verdiğinizi bir hayal etmeye çalışın.
Bir yemek blogunun düşük kaliteye sahip sayfalarınızdan birisine link verdiğini düşünün. Bundan memnuniyet duyabilirsiniz çünkü Google’da arama görünürlüğünün artacağına kanaat getirmiş olabilirsiniz. Ancak bu linkin sıralamanızda yüzde yüz etki yaratacak size yardımcı olabileceği doğru mudur?
Yemek blogunda yer alan kullanıcılar bu linklere tıklamış olsalar dahi aradıklarını bulamayarak hızlı bir şekilde sitenizden çıkabilirler. Bu davranış Google Analytics mülkünde yüksek hemen çıkma oranı anlamına gelecektir ve iki farklı sonucu ortaya çıkaracaktır:
Basit olarak ifade etmek gerekirse belirli bir sayfadan link almışsanız ama içerik kullanışlı ve yeteri kadar etkileşimli değilse kullanıcıya herhangi bir değer katmamış olursunuz. Belki sitenize trafik çekebilirsiniz ancak dönüşüm elde etme şansınız oldukça düşük olacaktır.
Bu noktada bir başka problem ortaya çıkmaktadır.
Kimse düşük kaliteli sayfalara bedavaya link vermezler. Google bunu oldukça iyi anlamaktadır. Google bir sayfada yüksek hemen çıkma oranı ve düşük tıklama oranı tespit ettiğinde bu sayfa için güvenilir bir siteden elde edilmiş link olsa bile bu linkler ücretli link olarak değerlendirilmektedir.
Bu nedenle link oluşturma çalışmaları kapsamında ürettiğiniz içeriklerin kalitesi fazlasıyla önemlidir.
Link oluşturmamalı onları içerik üreterek kazanmalısınız.
Sitenizde çok iyi içerikler yer alıyorsa kısa süre içerisinde doğal yollardan linkler elde etmeye başlarsınız. İçerikler yoluyla link oluşturmak zaman ve bütçe gerektirir ama bu yatırımı yapmak oldukça değerlidir.
Google linkleri sever, özellikle yüksek kaliteye sahip siteleri tanımlayan ve kullanıcılara değer sunan yerlere çıkan linklere bayılır. Ancak Google link şemalarına nefretle yaklaşır.
Google algoritmasını geliştirerek doğal linkleri ücretli olanlardan ayırma yoluna gitmiştir. Düzenli olarak link şablonlarını analiz etmektedir. Bu konuda verilebilecek üç örnek bulunmaktadır:
Gereksiz olarak nitelendirilebilecek bir çapa metni Google’ın en hoşlanmadığı durumlardan bir tanesidir. Genellikle Google bu tür linkleri anında tespit edebilmektedir.
Sitenize gelen linklerin hepsi tek bir çapa metnine sahipse Google hemen harekete geçer:
Bu nedenle çapa metinlerini çeşitlendirmeye çalışmalısınız. Sitenize yönlendirilen linklerin hepsi aynı çapa metnine sahipse ne kadar kaliteli link olursa olsunlar sitenizin sıralamasına zarar vereceklerdir. Bunun olmasına izin vermemeli ve düzenli olarak link profilinizi incelemelisiniz.
Google’ın ücretli link aldığınızı düşüneceği türden çalışmaların altına imza atmamalısınız. Linkler ne kadar iyi gözükürlerse gözüksünler Google onların kötü olduklarını düşünecektir. Google sizi anında ceza alabilecek siteler arasına koymaktan çekinmeyecektir.
Bu faktör en çok göz ardı edilenlerden birisidir. Arama motoru sonuçlarında düşük seviyelerde olabilirsiniz çünkü rakipleriniz sizden çok daha iyi iş çıkartıyor olabilir. Sahip olduğunuz linkler iyi olabilir ama onların linkleri çok daha iyi demektir.
Bu nedenle düzenli olarak backlink profil değerlendirmesi yapmalısınız. Bunu hem kendi siteniz hem rakip site için gerçekleştirmelisiniz. Bu çok fazla zaman almayacaktır ama link oluşturma stratejisi konusunda size yeteri kadar detay sunabilecektir.
Rakiplerinizin backlink profillerini incelemek istiyorsanız aşağıdaki araçları kullanabilirsiniz:
Bu analizler sırasında özellikle harici linkler, yönlendiren alan adlarını, yönlendiren sayfaları, yönlendiren IP adreslerini, link türlerini, backlink geçmişini ve buna benzer pek çok kriteri göz önünde bulundurmalısınız.
Bu sayede aşağıdaki sonuçları elde edebilirsiniz:
Bununla birlikte onların neden sizden daha iyi sıralamaya sahip olduklarını anlayabilirsiniz. Onların linkleri çok daha kaliteli olabilir. Oluşturdukları içerikler kendi alanınızda sizden çok daha iyi olabilir. Bu tür durumlarda Google doğal olarak onları sevecektir. Belki kullanıcı deneyimi konusunda pek çok faktörü bir araya getirmiş olabilirler. Analizler sonucunda ne olduğunu daha iyi anlayabilirsiniz.
Linkler organik arama sıralamanızı yükseltmek konusunda size yardımcı olmuyorlarsa bunun tek sorumlusu rakipleriniz olabilir. Rakip siteleri detaylı bir biçimde incelemeden link oluşturma stratejinizi gözden geçirmeye çalışmamalısınız.
Link oluşturma uygun ve dürüst yöntemlerle yapıldığı sürece size arama sıralamasında yükselme şansı sunarlar. Mevcut link oluşturma yöntemleri Google ile oyun oynamamayı tavsiye etmektedir. İçerik oluşturup içerik yoluyla organik bir biçimde link elde etmek en geçerli yollardan birisidir.
Sitenizde her şey yolunda olmasına rağmen Google’da bir türlü ilk sıraya gelemiyorsanız bu durumda sahip olduğunuz backlinkleri gözden geçirmelisiniz. Bu işin arkasındaki gerekçeler backlinkleriniz olabilir.
Zamanınızı ayırmalı ve arama motoru görünürlüğü açısından neden iyi durumda olmadığınızı bulmalısınız. Sorunları tespit ettikten sonra onları çözmeye çalışmalısınız. Doğru adımları atarsanız arama motoru sonuç sayfasında yükselmeye başlayabilirsiniz.
SEO sadece rakamlardan ibaret değildir. Anahtar kelime, sıralama konumları, link sayısı, trafik miktarı gibi değerler…
Birçok SEO uzmanı kullanıcı etkileşiminin başarı için ne kadar önemli olduğunun farkındadır. Arama yapanlar sitenize…
İnsanlar şirket hedeflerine katkı sağlamayı bırakan içerikleri kaldırırlar. İçeriği yeniden yönlendirirler veya yeni fırsatlar ortaya…
İşletmeler her geçen yıl SEO çalışmalarına daha fazla yatırım yapmaktadırlar. Mevcut müşteri potansiyelini yakalamak ve…
Arama motoru sonuç sayfasında sıralamanızı yükseltmek istiyorsanız içerik konusunda kendinizi geliştirmeniz gerekir. SEO dostu içerik…
Bağlamsal linklerin artıları ve eksileri bir süredir tartışılan bir durumdur. Bağlamsal linkler, çoğu durumda, doğru…
Yorumları Gör
Merhabalar, sizinle SEO konusunda çalışmak istiyoruz.
Merhaba! Tarafınıza ayrıntılı bir dönüş sağladık.