Kategoriler: SEO

Eski Tarz SEO: Google’ın Hoşlanmadığı 6 Site İçi Optimizasyon Yöntemi

Her SEO uzmanı arama motoru sonuç sayfasında üst sıralarda yer almak için uygun bir stratejinin takip edilmesi gerektiğini bilir. Buna site içi ve site dışı çalışmalar dahildir. Her nerede SEO ile ilgili bir faktör varsa uzmanlar bu kısımları incelemek durumundadırlar. İlgi çekici içerikler ve uzun süre kalıcı olan arama değerleri için en faydalı yöntemlerin bulunması gereklidir. En basit ifadeyle arama motoru sonuç sayfasında en üst sıralarda yer almak düşünüldüğü kadar kolay bir iş değildir.

Ceza almadan takip edilebilecek SEO stratejilerinin işe yaraması zaman almaktadır ama işinin ehli uzmanlar bu yöntemi takip ederek kendilerini garantiye almak isterler. Kimse potansiyel ceza sebebi olabilecek yöntemlerin takip edilmesini tavsiye etmez. Tabi burada ceza almayacak ve potansiyel olarak ceza alabilecek yöntemleri keskin bir çizgiyle birbirinden ayırabilmek mümkün değildir.

Arama motoru optimizasyonu gün geçtikçe gelişmektedir ve bu gelişim doğrultusunda bazı yöntemlerin kullanılması yasak ilan edilmiştir. Burada bu yöntemlerden altı tanesini değerlendirme fırsatı bulacaksınız. Daha önce kullanılan ama artık kullanılması düşünülemez olan bu yöntemleri bildiğiniz taktirde onlardan uzak durmayı başarabilirsiniz.

İçeriğimizde neler var?

#1 Anahtar Kelime Doldurma

Dijital pazarlama uzmanları artık içerik pazarlamacılığı çalışmalarının önemini ve değerini anlamış durumdalar. Yıllar önce ise durum çok daha farklıydı. Neredeyse hiç değeri olmayan içeriklerle arama motoru sonuç sayfasında en üst sıralara çıkılmaktaydı. Anahtar kelime doldurma içerik oluşturmada kullanılan en yaygın yöntemlerden birisiydi. Atılan adımlar ise şu şekildeydi:

  • Sıralama sağlanmak istenen arama terimlerini araştırmak
  • Konuyu yüzeysel bir biçimde ele alan bir içerik üretmek
  • İçeriği anahtar kelimelerle doldurmak ve aynı kelime öbeğini sürekli olarak kullanmak
  • Meta etiketlerinin hedef anahtar kelime ile dolu olmasını sağlamak

Bu dört adım sayesinde eskiden bir sayfayı arama motoru sonuç sayfasında üst sıralara çıkartmak mümkündür. Google Panda algoritmasını yayınlayarak bu yöntemi geçersiz kılmayı başardı. Bugünlerde ise Google anlamlı ve otoriter içeriklere daha fazla önem vermektedir. Zayıf, düşük kaliteli ve başka yerden araklanmış içeriklere sahip siteleri bugün tespit etmek çok daha kolaydır. Bu nedenle uzmanlar içeriklerini tekrar eden anahtar kelimelerle oluşturmaktan olabildiğince kaçınmaktadırlar.

Bu tür bir tuzağa düşmeden bir çözüm üretmek istiyorsanız ilk önce okuyucuyu düşünmelisiniz. İçeriği oluştururken hedef kitleye anlamlı gelebilmek için çaba göstermelisiniz. Anahtar kelimeler her zaman ikinci planda olmalıdır. Ana anahtar kelimeyi yazı içerisinde çok sık olmamakla birlikte kullanmaya özen göstermeli ve aynı anahtar kelimeye benzer kelime öbeklerini yazı içerisinde kullanmaya çalışmalısınız. Böylece arama motoru tarayıcılarının oluşturduğunuz içeriğin değerini anlamalarını sağlayabilirsin. Pazarlama stratejinizi geliştirmek istiyorsanız aynı içerikte birbirine yakın anlamlara gelen anahtar kelimeler kullanmalısınız.

#2 Alt Kısımda İstenmeyen Linkler ve Etiketler

Alt kısım her site tasarımında yer alması gereken bir unsur durumundadır. Siteyi ziyaret eden kişilere sitede yer alan diğer sayfalara kolay erişim imkanı sunduğu gibi aynı zamanda iletişim bilgisi ve telif lisansı gibi çeşitli bilgilere ulaşma imkanı sunmaktadır. Kullanışlı bir alt kısım yani teknik olarak “Footer” oluşturmak için çaba göstermeniz gerekebilir.

Anlaşılır ifadelerin yer aldığı ve her şeyin düzenli bir biçimde ortaya konduğu alt kısımlar hem kullanıcı hem arama motoru tarayıcıları için faydalıdır. Bu kısımları birbirinden bağımsız anahtar kelimelerle ve linklerle doldurmanız durumunda kullanıcı dostu olmaktan uzaklaşmış olursunuz. Bu tür siteler için atılacak adımlar bellidir.

Sitenin alt kısmını linklerle ve etiketlerle doldurmuş olan sitelerin ceza alması kaçınılmazdır. Google’ın kötü mimariye sahip siteleri tespit eden Panda algoritması ve link ile etiket manipülasyonu konusunda avcı rolünü üstlenen Penguin algoritması bu tür siteleri yakalamayı başarabilmektedir. Arama motoru sonuç sayfasında daha iyi bir yere sahip olmak için alt kısımda gereksiz link kullanımından olabildiğince kaçınmalısınız.

Bu konuda çözüm gayet açıktır. Bir siteyi iyileştirmeye çalışırken iyi ve temiz görünümlü bir alt kısım oluşturmaya özen göstererek bu kısımda mutlaka iletişim bilgilerine yer vermelisiniz. Telif lisansı bilgileri, farklı sayfalara giden gezinti butonları, abonelik formu, sosyal medya hesapları ve buna benzer daha birçok unsuru alt kısımda kullanmayı düşünebilirsiniz. Ancak alt kısmı linklerle doldurmak gibi bir hataya düşmemelisiniz.

#3 Gizleme Yöntemi

Bu eski SEO yöntemi aynı sayfada birbirinden farklı iki içerik gösterme temeline dayanmaktadır. Sayfanın bir içeriği tamamen arama motoru tarayıcılarını memnun etmek için oluşturulmuştur. Sayfanın diğer içeri ise gerçek kullanıcılara gösterilmektedir. Gizleme yöntemi bu şekilde işleyiş göstermektedir ve işe yaramasının belirli nedenleri bulunmaktadır.

  • Arama motoru sonuç sayfasında daha iyi sıralamaya sahip olabilmek için arama motorlarına manipülasyon yapmak
  • Kullanıcıların okumasını kolaylaştırırken bir sayfayı daha yüksek sıralamalara çıkartabilmek
  • Belirli aramalar için istenmeyen ve ilgisiz içerikler sunmak

Gizleme son derece gelişmiş bir siyah şapka SEO yöntemidir. Gerçek gücünü asla küçümsememek gerekir çünkü arama motoru tarayıcılarının geldiği IP adresini tespit ettikten sonra onlara daha farklı bir içerik sunmak mümkündür. Elbette bu yöntem tahmin edilebileceği gibi yasaklı yöntemler listesinde yer almaktadır. Gizleme yöntemi yıllar önce zarar verici yöntemler arasında dahil edilmiştir. Google bu yöntemi hiçbir zaman doğru bir yöntem olarak nitelendirmeyi düşünmemiştir.

Bu yöntem yüzünden ceza almamak için çözüm gayet açıktır. Gizleme yöntemini asla kullanmamalısınız. Arama motoru sonuç sayfasında yer alan sıralama sahibi tüm sayfalarınızı riske atmak istemiyorsanız takip etmeniz gereken kural bellidir. Google’ın sevmediği işlerin altına imza atmamalısınız.

#4 Anahtar Kelimeli Çapa Metniyle Dahili Link Çalışması

Dahili link çalışması her zaman kötü bir şey değildir. Genel olarak dahili link çalışması yapmak site içi gezintiyi güçlendiren bir unsurdur. Aynı zamanda arama motorlarının sitenizi tamamen taraması için yol göstericidir. Ancak uzmanlar dahili link çalışması yaparken dikkatli adımlar atmalıdırlar. Sürekli olarak anahtar kelime odaklı çapa metinleri kullanmanız durumunda Google’ın dikkatini çekebilmeniz mümkündür ve aşırı iyileştirmeden ötürü ceza almanız kaçınılmazdır.

Çapa metinlerinde anahtar kelimelerin kullanılması SEO için elverişlidir. Bir sayfanın arama sonuçlarında daha yüksek yerlere sahip olabilmesi için bunu gerçekleştirmek iyi bir fikirdir. Fakat aynı içerikte aynı anahtar kelimeden aynı sayfaya link çıkışı vermeniz durumunda hata yapmış olursunuz. Bu yöntem veya çalışma biçimi Google’dan ceza almanıza neden olacaktır.

Burada takip etmeniz gereken çözüm yöntemi öncelikli olarak değer kavramına bağlı kalmaktır. Oluşturduğunuz içeriğin değerli olmasını sağlamak durumundasınız. Aynı şey linkler için de geçerlidir çünkü linkleri kullanıcılara değer kazandıracak alanlara eklemelisiniz. Sitenizde yer alan dahili linkler için birbirinden farklı çapa metinleri kullanma gereği duymalısınız.

#5 Her Anahtar Kelime İçin Ayrı Sayfa

Arama motoru pazarında uzun bir süre anahtar kelimeler kritik rollere sahip oldular ve sıralamaları etkileme konusunda fazlasıyla etkindiler. Bu önem onların göz ardı edilememesine ve her fırsatta kullanılmasına fırsat verdi. Fakat artık bu tür yöntemler geri kaldı diyebilsek bile anahtar kelimelerin tamamen ortadan kalktığını söylemek doğru olmayacaktır.

Bugünlerde sitenizde her anahtar kelime türevi için farklı farklı sayfalar oluşturup bunları anahtar kelimelerle doldurmak site sıralamanızı yükseltmek için bir çözüm olma niteliğini taşımamaktadır. Artık daha farklı noktalara odaklanmanız gerekmektedir.

  • Doğru anahtar kelime seçimi
  • Konu ve içeriksel bağlamı
  • Kullanıcının amacı

Sitenizi gereğinden fazla optimize etmek tüm emeklerin boşa gitmesine neden olabilecektir. Google tarafından yayınlanmış olan Panda, Hummingbird ve RankBrain algoritmalarının amaçlarının ne olduğunu asla unutmamalısınız. Tüm bu algoritma güncellemelerinin amacı anahtar kelime kullanımını suistimal eden siteleri tespit edip cezalandırmaktır.

Eski tarz SEO yöntemlerinde sitenin en iyi şekilde optimize edilmesi gerekirdi. Buna ek olarak arama motorlarında yüksek sıralamalara sahip olmak her anahtar kelime türevi için ayrı ayrı sayfa oluşturmayı gerektirmekteydi. Örnek vermek gerekirse “siyah ayakkabı” anahtar kelimesi için ayrı bir sayfa, “siyah parlak ayakkabı” için ayrı bir sayfa oluşturmanız gerekirdi.

Burada fikir gayet netti. Uzmanlar kullanıcılar tarafından araştırılan ve aranan her türlü kelimeyi hedeflemek için ayrı sayfalar oluşturmaktaydılar. Kullanılabilirliği hiçe sayarak onlarca ve hatta binlerce trafiğe sahip olmak mümkündü. Bu eski yöntem son derece işe yarayan bir taktikti ama bugün yerinde yeller esmektedir. Bu yöntemi kovalamanız durumunda ceza almanız kaçınılmazdır.

Bu tür bir nedenden ötürü ceza almak istemiyorsanız birbirine yakın olan her anahtar kelime için ayrı sayfa oluşturmaya çalışmamalısınız. Google’ın kurallarını takip etmeli ve değişen bu kurallara olabildiğince ayak uydurmaya çalışmalısınız. Google tarafından sunulan algoritmaların ne işe yaradığını iyi bilmeli ve önceliği kullanıcılara değer kazandırmaya vermelisiniz.

Burada takip edebileceğiniz en iyi strateji yapısal ve görsel olarak en iyi sayfaları oluşturmak, yüksek kaliteye sahip ve en önemlisi SEO açısından uygun olan içerikler oluşturmaktır. Daha sonra bu içerikler vasıtasıyla sosyal medya kanallarında varlığınızı güçlendirmeyi düşünebilirsiniz.

#6 İçerik Değiştirme

Google yıllardır gelişmekte olan bir güç merkezidir. İçerisinde binlerce insan çalışmaktadır ve yine binlercesi çeşitli araştırmalara dahil olmaktadır. Google kendisini geliştirmek için çok fazla yatırım yapmıştır. Bugün güçlü bir arama motoru olsa dahi geçmişte yıllar boyunca istediği gücü elde etmeyi başaramamıştır.

Bu başarısızlık Google’ın kandırılmasını sağlamıştır. Pek çok uzman SEO taktiği uygularken Google’ın kandırarak içeriklerini üst sıralara çıkartmıştır. Bu çalışmalar arasında en sık kullanılan ise içerik değiştirme olarak bilinen yöntemdir. Bu yöntemle Google’a karşı manipülasyon yapmak fazlasıyla kolay olmuştur.

  • Bir sitede içerik paylaşmak
  • Google’ın bu içeriği taramasını ve dizine eklemesini beklemek
  • Arama sorgularında söz konusu sitenin çıktığından emin olmak
  • Sayfayı kapatmak veya siteyi dizinden çıkartmak
  • İçeriği değiştirmek

Bu yöntemi uygulayarak başta faydalı bir içerik sunarken sıralama almak ve daha sonra içeriği değiştirip sıralamayı korumak mümkündür. Örneğin, “şifalı bitkiler” anahtar kelimesi için oluşturulmuş olan bir sayfada bu adımları uygulayıp sonradan içeriği değiştirerek “kafa yapan bitkiler” için sıralama sahibi olmak mümkündü. İçerik değiştirme bu şekilde işleyiş göstermekteydi.

SEO alanında yaşanan değişimler doğrultusunda Google artık dizinden çıkmak isteyen bir sitenin ilişiğini tamamen kesmeyi başarmaktadır. Bu nedenle içerik değiştirmek artık hiçbir işe yaramamaktadır ve bununla birlikte ceza almanıza neden olabilmektedir.

Bu konuda bir çözüm arıyorsanız içeriğin kral olduğuna inanmaya devam etmelisiniz. Eğer gerçekten Google’da üst sırala çıkmak istiyorsanız son derece iyi bilgilerle donatılmış sayfalar oluşturmalı ve hedef kitlenizi memnun edebilmelisiniz. Google manipülasyon yapan içeriklere sahip sitelerden nefret etmektedir. Bu nedenle içerik değiştirme yönteminden olabildiğince uzak durmalısınız.

Sonuç

Daha iyi ya da kötü, site içi SEO çalışmaları hiçbir zaman aynı şekilde olmayacaktır. Bir algoritmanın ardından başka bir algoritma yayınlayabilecek olan Google her şeyin bir günde değişmesine dahi neden olabilir. SEO uzmanları ve dijital pazarlamacılar bu değişikliklere ayak uydurmakla mükelleftirler. Yeni fırsatlar doğrultusunda organik aramalarda sıralamaları iyileştirmeye çalışmak gerekmektedir.

Google her zaman ileriye doğru adım atmaya çalışır. Geçmişte işe yarayan sayfa içi SEO yöntemlerinin birçoğu bugün işe yaramamaktadır. Uzmanlar hiçbir şekilde anahtar kelime doldurma, zayıf içerik oluşturma ve buna benzer sakıncalı yöntemlerle yollarına devam edemezler. Geçmişte işe yarayan ve manipülasyona dayalı olan tüm yöntemler uzun vadeli olamadıkları için geçerliliklerini yitirirler. Bir sayfayı anahtar kelimeler ve ücretli linklerle desteklemek sıralama sahibi olmanızı sağlayabilir ama bu tür sayfalar site ziyaretçilerine hiçbir değer katmayacak niteliktedirler.

Site ziyaretçilerine değer kazandırma peşindeysen sitenin sıralamasını en güncel ve en uzun vadeli yöntemlerle desteklemeye çalışmalısınız. Yukarıda yer alan SEO yöntemlerinden ve buna benzer taktiklerden uzak durmak gerekmektedir. Her zaman Google tarafından geçerli görülen yöntemlerle sıralama sahibi olmaya çalışmak gerekir.

Değerli takipçilerimiz, içeriğimizi sonuna kadar incelediğiniz için teşekkür ederiz. Günümüz arama motoru algoritmalarına tamamen uyumlu; organik SEO çalışması hizmetlerimiz hakkında bilgi almak için tıklayabilirsiniz.

Furkan GÖKÇÖL

Zamanın başlangıcında kendimi acil sağlık sektöründe geliştirmiştim. Ancak tam şu anda dijital pazarlama ve özellikle de arama motoru optimizasyonu konusunda kurumsal firmalara ileri düzey çözümler sunuyorum. Bütün bu yoğun serüvene istinaden şu an Nişantaşı Üniversitesi'nde Yeni Medya son sınıf; Psikoloji üçüncü sınıf öğrencisi olarak akademik hayatıma devam ediyorum.

Yorumları Gör

  • Günümüzde bir çok kişi hala bu yöntemleri kullanmakta. Bu yazınızla onları bir nevi uyarmış oluyorsunuz. Sanırım bazı konularda buna ben de dahilim ve yazınızda yazanlardan kaynaklı sitelerimi güncelleyeceğim. Bu konuda sanırım size bir teşekkür borçluyum. Teşekkür eder, başarılarınızın devamını dilerim.

  • Şu anahtar kelime olayından çok başım yandı son 1 senede. Sizlerinde yanmasın. Artık anahtar kelime olayını öyle bi hale getirdiler ki sanırsın her siteyi oturup bir insan inceliyor ve ona göre google sıralamasını belirliyor. Bu kadar sağlam algoritma ileride yapay zekanın yolunu açacaktır. Belkide açmıştır :) Başarılar.

  • Anahtar kelime olayı oldukça sıkıntılı az koysan olmuyor çok koysam olmuyor. Ne yapacağımızı şaşırdık. Yani google da yükselme oldukça zorlaşıyor hergün. Nasıl olacak bu işler anlamadım gitti.

  • Gerçekten önemli bilgiler mevcut, özellikle Google'da alt sıralara bir anda düşenler için eski ama kaliteli bilgiler mevcut.

  • Öncelikle yukarıda bizim ile paylaştığınız değerli bilgiler için teşekkür ederim. Anahtar kelime olayı sizinde belirttiğiniz gibi çok önemli ve hassas bir konudur.

  • Site sahipleri genelde bir metni alıp olduğu gibi içeriğin içine ekliyorlar ve resim ekleme resim başlığı verme gbi durumlara dikkat edilmiyor. Eklenen içeriklerde başlık alt başlık olaylarına da önem vermek gerekiyor.

  • Dahili linkleme olayının bu kadar sıkınıtılı olacağını tahmin etmiyordum, bir web sitemde sürekli olarak bu yöntemi kullanıyorum umarım başıma sıkıntı çıkarmaz.

  • 2.ci madde eskiden çok işe yarıyordur ama nedense tam aksine döndü. Öyle söyleniyor ama ben hala işe yaradığı düşüncesindeyim. Aynı fikir de olan varmı acaba benimle ?

  • İçerik değiştirme konusunda kararsız kaldım. Madde gayet aydınlatıcı fakat şöyle bir durum var. Ben sitem örneğin 2016 yılı gelinlik modelleri diye bir yazı yayımladım. Yıl 2017 olduğunda bu yazının içeriğini ve başlığını değiştirsem bu bana eksi puan olarak mı dönecek ben mi yanlış anladım? Yeni konu yazarak sıralama almak çok zor, eski konuyu editlemek daha mantıklı geliyor bana.

    • İçeriği ve başlığı değiştirmek yerine güncel bilgilerle yeni bir yazı yazın ve 2016 yılında yazdığınız yazınızın içerisinden anchor link verin hem içeriğiniz yeni olacağından farklı hit kaynakları elde edebilirsiniz hem de link ile yeni sayfanızın değerini artırmış olursunuz.

  • bu dediklerinizi aynen uygulayacağım verdiğiniz bu yararlı bilgilerden size ne kadar teşekkür etsek azdır.

Paylaş
Yazar
Furkan GÖKÇÖL

Son Yazılar

SEO İçin 7 Etkili Hedef Kitle Araştırma ve Analiz Yöntemi

SEO sadece rakamlardan ibaret değildir. Anahtar kelime, sıralama konumları, link sayısı, trafik miktarı gibi değerler…

6 yıl önce

Kullanıcı Etkileşimini Artırmanın 11 Yolu

Birçok SEO uzmanı kullanıcı etkileşiminin başarı için ne kadar önemli olduğunun farkındadır. Arama yapanlar sitenize…

6 yıl önce

Durgun İçeriği Düzeltmenin 5 Yolu

İnsanlar şirket hedeflerine katkı sağlamayı bırakan içerikleri kaldırırlar. İçeriği yeniden yönlendirirler veya yeni fırsatlar ortaya…

6 yıl önce

Sık Karşılaşılan 17 Teknik SEO Problemi ve Çözümleri

İşletmeler her geçen yıl SEO çalışmalarına daha fazla yatırım yapmaktadırlar. Mevcut müşteri potansiyelini yakalamak ve…

6 yıl önce

6 Kolay Adımda SEO Dostu İçerik Yazmak

Arama motoru sonuç sayfasında sıralamanızı yükseltmek istiyorsanız içerik konusunda kendinizi geliştirmeniz gerekir. SEO dostu içerik…

6 yıl önce

SEO İçin Bağlamsal Link Oluşturmak ve Faydaları

Bağlamsal linklerin artıları ve eksileri bir süredir tartışılan bir durumdur. Bağlamsal linkler, çoğu durumda, doğru…

6 yıl önce