Kategoriler: SEO

6 Kolay Adımda SEO Dostu İçerik Yazmak

Arama motoru sonuç sayfasında sıralamanızı yükseltmek istiyorsanız içerik konusunda kendinizi geliştirmeniz gerekir. SEO dostu içerik yazma konusunda size rehberlik edecek bir kılavuza ihtiyacınız varsa doğru yerdesiniz.

Bu yazıda “SEO dostu içerik yazma nedir?” ve “İçeriği nasıl SEO dostu yapabilirim?” sorularına cevaplar bulabileceksiniz. Ancak bu yazıdan öğrenecekleriniz bunlarla sınırlı değildir. Ayrıca SEO için bir içerik stratejisi geliştirme süreci konusunda bilgi edinebileceksiniz.

İçeriğimizde neler var?

SEO İçin İçerik Yazma Ne Demektir?

SEO için içerik yazma, hem site ziyaretçilerine hem de arama motorlarına bağlam ve değer açısından rasyonel sayılabilecek bir metin oluşturma becerisidir. Bu bir yetenektir. Yazarların darmadağın olan ve anahtar kelimeyle doldurulmuş şekilde oluşturulmuş içeriklerini bu tür içeriklerden saymak doğru değildir.

Arama sonuçlarını zenginleştirdiği için Google’a sıralamaya yerleştirmekten başka bir seçenek bırakmayacak kadar faydalı ve değerli içerik oluşturduğunuz zaman SEO dostu içerik yazmış olursunuz. Bu tür içerikler SEO açısından oldukça değerlidirler.

İçerik Stratejisi Nasıl Geliştirilir?

Google’da daha etkili içerik yazabilmek için araştırma yaparak ilk adımları atmanız gerekir. Yalnızca farklı türde içerikler yazarak sıralama elde etmeyi beklememelisiniz. Gerçekten ne yazdığınızdan emin olmanız şarttır. Bunun için önceden bir planlama yapmalı ve Google’ın sizi sıralamaya dahil etmesini beklemelisiniz.

1. Hedef Kitleyi Belirlemek

Kitlenizin kim olduğunu bilmiyorsanız onlar hakkında yazmanız gerekenler konusunda bir fikir sahibi olamazsınız. Google Analytics hesabınızı kullanarak hedef kitlenizi tanımlayabilirsiniz. Google Analytics aracında Kitle seçeneğine gidin. Burada demografik verileri ve ilgi alanı verilerini incelemeye çalışın.

Bu bilgilere sahip olduğunuz zaman hedef kitlenizin kim olduğunu anlayabilirsiniz. Bu sayede oluşturduğunuz içeriklerin hedef kitlenize hitap eden içerikler olmasını sağlayabilirsiniz.

2. Hakkında Yazacağınız Konuyu Belirlemek

Bu noktada kimin için içerik yazdığınızı biliyor olmalısınız. Artık ne hakkında yazmanız gerektiğini düşünmeye başlamalısınız. Başarılı bir SEO içeriğinin temeli anahtar kelime araştırmasıdır. Anahtar kelime araştırması konusunda neler yapmanız gerektiğini bilirseniz çok daha rahat hareket edebilirsiniz.

Anahtar kelime araştırması, konuların nasıl arandığı, talep ve ihtiyaçların ne olduğu konusunda size fikirler verebilecektir. Bu sayede hedef kitlenizi daha iyi anlayabilir ve onlar için daha doğru içerikler oluşturmayı başarabilirsiniz.

3. Cevaplanması Gereken Soruları Bulmak

Artık elinizde üzerinde durmanız gereken birincil bir anahtar kelime olmalıdır. Ön planlama araştırmasının bir sonraki aşaması kullanıcının amacını anlamaya odaklanmak olmalıdır. Kullanıcının amacını anlamak için konunun bilgilendirici mi yoksa işlemsel mi olup olmadığını belirlemeniz gerekir.

Bilgilendirici bir konu anahtar kelimenin daha geniş olduğu ve Google’a yazıldığında kullanıcıyı daha fazla bilgi aramaya iten konulardır. Örneğin, “bisiklete nasıl binilir” araması bu tür bir aramadır. Bu terim için gelen sonuçları incelediğiniz zaman önceliğin bisiklet sürmeyi öğreten videolarda ve makalelerde olduğunu görürsünüz. Bu tür aramalarda herhangi bir şeyi satmaya çalışan bir site ile karşılaşma olasılığınız oldukça düşüktür.

İşlemsel aramalar ise bir satın alım işlemi gerçekleştirmeye yönelik aramaları içermektedir. Örneğin “bmx bisiklet” şeklinde yapılan arama bu tür bir aramadır. Bu tür bir arama yaptığınız zaman sponsorlu alışveriş reklamlarıyla ve daha çok bisiklet satışı yapan mağazalarla karşılaşırsınız.

Artık bilgilendirici ve işlemsel aramalar hakkında bilgi sahibi olduğunuza göre bunların SEO için neden önemli olduğunu merak ediyor olabilirsiniz. Arama motoru sonuç sayfasında iyi performans gösterebilecek içeriği etkili bir şekilde yazmak için kullanıcının amacını bilmek zorunludur. Bu aslında Google’ın size başarı şansı vermesi için yazılması gereken içerik türünü fark etmek anlamına gelir.

Yukarıda yer alan “bmx bisiklet” araması örneğini tekrar kullanalım. Organik arama sonuçlarına göz attığınız zaman bunun hemen işlemsel bir arama olduğunu söyleyebilirsiniz. Bu yüzden oluşturduğunuz içerik kopyasının sadece “bmx bisiklet tarihi ve üretimi” ile sınırlı kalmaması gerekir. İçeriğin aynı zamanda satın alım gerçekleştirecek tüketiciye yönelik olmasını sağlamalısınız.

Kullanıcıların sorularını yanıtlama konusunda organik arama sonuçlarından alabileceğiniz birkaç ipucu vardır. Örneğin, “bmx bisiklet” için arama yaptığınız zaman alt kısımdaki “bmx bisiklet ile ilgili aramalar” alanında söz konusu aramayla bağlantılı olan diğer anahtar kelimeleri bulabilirsiniz.

4. Konunun Kapsamına Karar Vermek

Yukarıda bahsedildiği gibi içerik oluştururken Google’a ilgili konuyu herkesten iyi anlattığınızı göstermeniz gerekir. Bu sayede Google sizi sıralamaya dahil etmekten çekinmeyecektir. Çünkü bu tür bir içerikle onun karşısına çıktığınız zaman kullanıcılara faydalı olmaya çalıştığınızı göstermiş olursunuz.

Buna dayanarak, belirli bir konunun ne kadar kapsamlı olduğunu bilmeniz gerekir. Bunu araştırmanın en iyi yollarından biri organik arama sonuçlarını analiz etmek ve metnin uzunluğunu belirlemektir. Daha sonra içerik kopyasının ortalama uzunlukta olmasını sağlamalısınız.

Bunu bulabilmek için SEMrush aracını kullanmalısınız. SEMrush’ta yer alan “SEO Content Template” özelliğini kullanarak sonuçları analiz edebilirsiniz. Yapmanız gereken birincil konuyu ve anahtar kelimeyi girmektir. SEMrush ilk 10 sonucu tarayacak ve ortalama metin uzunluğunu gösterecektir.

Bu zorlayıcı bir ölçüm olmasa bile size çok yönlü seçenekler sunabilecek bir ölçümdür. Yararlı olmasının sebebi size ortalama metin uzunluğunu sunmasıdır. Örneğin, ortalama uzunluk 3000 kelime ise 400 kelimelik bir içerik parçası ile sıralamaya girmeyi beklememelisiniz.

Sıralama elde etmek için içeriğin uzunluğu önemli olsa bile içerik uzun olduğu için sıralama elde etmeniz garanti olmayacaktır. Örneğin, 10.000 kelimelik bir içerik yazarak en iyi sıralamayı alabileceğinizi düşünmemelisiniz. Kullanıcının amacına cevap vermek ve bunu mümkün olduğu kadar iyi yapmak asıl değerlendirme kriterleridir.

5. Özel Değeri Belirlemek

Sayfa optimizasyonu için içerik stratejinizi geliştirmenin son adımı benzersiz değeri belirlemektir. Bunun için aşağıdaki sorulara cevap vermeye çalışmalısınız:

  • En iyi siteler neyi ele almakta başarısız oldular?
  • Neleri ele aldılar ve yeterince kapsamlı olmayan şeyler nelerdir?
  • Okuyucu içeriği daha iyi anlamak için içerikte yer alan görsellerden faydalanabilir mi?
  • Bir konuyu bir meslek erbabından daha iyi olacak şekilde ele alabileceğinize inanıyor musunuz?

Bir kişinin diğerleriyle aynı konuyu ele alması ama farklı bir değer sunabilmesi mümkündür. Bunu yapabilmek için kullanabileceğiniz özel araçlar yoktur. Bu fırsatları ve oluşmuş olan boşlukları bulmak için rakip sayfaları gözden geçirerek analiz etmelisiniz.

İçeriği Nasıl SEO Dostu Yaparsınız?

İçeriğiniz için ön planlama aşamasını tamamlamış olduğunuza göre içerik oluşturma aşamasına geçiş yapabilirsiniz. Oluşturduğunuz içeriklerin SEO dostu olduğundan emin olmak için takip etmek isteyeceğiniz çeşitli adımlar vardır.

1. Birincil Anahtar Kelimenizi İçeren Çekici Bir Başlık Oluşturun

Tüm başlıkların eşit değerde olmasını beklememelisiniz. İçeriğin dışında, kaliteli bir başlık kullanmanız gerekir. Bu sayede en iyiyle iyi arasındaki en belirgin farklılıktan tam puan almayı başarabilirsiniz.

Başlık kullanıcının arama yaptığı zaman gördüğü ilk şeydir. Aslında kullanıcılar bir başlığı içeriğin kendisinden en az 5 kez fazla okurlar. Başlıklar konusunda en iyi uygulama eğer mümkünse birincil anahtar kelimeyi başlığın en başında kullanmaktır.

Başlık oluştururken 600 piksel uzunluğuna dikkat etmelisiniz. WordPress kullanıyorsanız ve Yoast eklentisini yüklemiş durumdaysanız başlığı önceden görebileceğiniz için bu konuda işinizi kolaylaştırabilirsiniz. Eğer WordPress kullanmıyorsanız Moz’un Title Tag Preview Tool aracını kullanabilirsiniz.

İlgi çekici bir başlık yazmak zaman alır. İlgi çekici başlık oluşturmanın en hızlı yollarından biri Coschedule Headline Analyzer aracını kullanmaktır. Bu araca başlığınızı girdikten bir puanlama gerçekleştirilir ve size başlığı daha iyi hale getirmek için neler yapabileceğiniz konusunda çeşitli öneriler sunulur. İşe yarar bir kombinasyon bulana kadar düzenlemelere devam edebilirsiniz.

2. Kapsamlı Bir Meta Açıklama Yazın

Bir sayfanın içeriğini özetlemek için bir meta açıklama kullanmalısınız. Arama motorları genellikle meta açıklamasını sonuç sayfalarında bir metin olarak göstermektedirler.

Meta açıklama doğrudan bir arama motoru sıralama faktörü olmasa bile onları arama motoru sonuç sayfasından yüksek tıklama oranları elde etmek için kullanabilirsiniz.

Ana anahtar kelimelerinizi meta açıklamaya spam olmayacak şekilde eklemeyi denemelisiniz. Meta açıklamaları yazarken kullanıcıları düşünmelisiniz. Kullanıcıların yazılan içeriği anlaması önemlidir. Eğer içgüdüsel olarak meta açıklama içinize sinmiyorsa onu değiştirmeyi düşünmelisiniz.

Meta açıklama konusunda 300 karakterin altında kalmamaya özen göstermelisiniz. Bir meta açıklamasını test etmek istiyorsanız Portrent tarafından sunulan SERP Preview Tool aracını kullanabilirsiniz. Meta açıklama fikrinizi girmeniz ve görünümü kontrol etmeniz yeterli olacaktır.

3. Önceden Planlanmış Ana Hatlarınızı Kullanarak İçeriği Yazın

Bu adım oldukça açıklayıcıdır. Daha önce yapmış olduğunuz analizlerden topladığınız tüm verileri kullanarak içeriği yazmaya başlamalısınız. Başlangıçta sadece yazmalısınız ve yazmaya başlamadan önce konuyu tam olarak anladığınızdan emin olmalısınız.

Daha sonra geri dönüp gerekli olan düzenlemeleri yapabilirsiniz. Düzenlemeleri önceden yapmaya çalışırsanız kendinizi sınırlamış olursunuz. Özgürlüğünüzü kısıtlamanız durumunda ise yaratıcılığınızı köşeye sıkıştırmış olursunuz.

4. İçeriğin Kitlenizin Sorularını Yanıtlamış Olduğundan Emin Olun

Yukarıdaki içerik stratejisinde kısaca ele alındığı şekilde oluşturduğunuz içeriğin hedef kitlenizin sahip olabileceği genel soruları yanıtlamış olduğundan emin olmalısınız. Bunu sağlayarak oluşturmuş olduğunuz içerik kopyasının daha kapsamlı olmasını sağlarsınız.

Bunu başarabilmek için size yardımcı olacak çeşitli araçları kullanabilirsiniz. Ancak ilk olarak aşağıdakilere göz atmayı düşünebilirsiniz:

  • Google: Birincil anahtar kelimenizi Google’da aramalısınız. Sonuçların altında yer alan “ilgili aramalar” kısmına göz atmalısınız. Daha sonra dikkat etmeniz gereken şey aynı sonuç sayfasında “insanlar aynı zamanda şunları arıyor” şeklinde kısım olup olmadığıdır.
  • Ahrefs: Kullanılabilecek birçok anahtar kelime araştırma aracı vardır. Ancak Ahrefs bunların arasından en çok dikkat çeken araçtır. Bir anahtar kelime girip “Questions” kısmına tıkladığınız zaman girmiş olduğunuz anahtar kelime ile ilgili arama sorgularını öğrenebilirsiniz.

Yapılan arama sorgularını öğrendikten sonra bir sonraki adımınız bu sorulara cevap verebilecek içerik oluşturmak olmalıdır.

5. İçeriği Zenginleştirmek İçin Anlamsal Anahtar Kelimeleri Ekleyin

Arama söz konusu olduğunda her zaman anlamsal temelde ilgi söz konusu olacaktır. Bu durum bir kelimenin bağlamsal anlamı ile ilgilidir. SEO açısından birincil anahtar kelimelerinizle anlamsal olarak ilişkili terimlere sahip olmak, konunuzu daha bağlantılı ve eksiksiz bir şekilde ele almanıza yardımcı olacaktır.

Bunu yapabilmek için içeriği hazır hale getirmelisiniz. En doğru verileri yakalayabilmek için içeriğin tam olarak hazır olması önemlidir. Daha sonra birincil anahtar kelimeniz için içerik kopyasını analiz etmeye çalışmalısınız. Bunun için Ryte tarafından sunulan Content Success aracını kullanabilirsiniz.

İçeriğinizi optimize etmek isterseniz yazdığınız tüm içerik kopyalarını araca gönderebilir ve birincil anahtar kelimelerinizi belirtebilirsiniz. Ryte, en üst sıradaki siteleri araştırmaya başlayarak sizin için bir analiz gerçekleştirecektir.

Oluşturduğunuz içeriğe hangi anahtar kelimeleri dahil edebileceğinizi, hangilerini azaltacağınızı ve hangilerini tamamen kaldıracağınızı bu analiz sonucunda öğrenebilirsiniz. Kopyanızı güncellerken eksiksiz olup olmadığını sürekli olarak kontrol edebilirsiniz. Bu sıralama elde edeceğinizi garanti etmese bile içeriğinizi rekabet edebilir bir hale getirecektir.

6. Okunabilirlik Sunmak İçin Son İçeriği İnceleyin

Son adım olarak oluşturduğunuz içerikte son kontrolleri gerçekleştirmelisiniz. İçerikte şunları kontrol ederek onu daha okunabilir hale getirdiğinizden emin olmalısınız:

  • Dil bilgisi hataları
  • Yazım hataları
  • Cümle yapıları

Son olarak, oluşturduğunuz hedefin kitlenize uygun olup olmadığını gözden geçirmeye çalışmalısınız.

Sonuç

Etkili bir SEO dostu içerik yazmak, kapsamlı analiz ve planlama gerektirir. Ancak analiz ve planlama doğru yapıldığında, sonuçları durumu netleştirebilir. İşinizi doğru yapmak için çalışmalarınıza fazladan zaman ayırmalısınız. Çünkü değer sağlamayan düşük kaliteli zayıf içerikler yayınlamak sitenize uzun vadede zarar verecektir.

Furkan GÖKÇÖL

Zamanın başlangıcında kendimi acil sağlık sektöründe geliştirmiştim. Ancak tam şu anda dijital pazarlama ve özellikle de arama motoru optimizasyonu konusunda kurumsal firmalara ileri düzey çözümler sunuyorum. Bütün bu yoğun serüvene istinaden şu an Nişantaşı Üniversitesi'nde Yeni Medya son sınıf; Psikoloji üçüncü sınıf öğrencisi olarak akademik hayatıma devam ediyorum.

Paylaş
Yazar
Furkan GÖKÇÖL

Son Yazılar

SEO Uzmanı Nedir? SEO Uzmanı Nasıl Olunur?

Dijital dünyanın hızla büyüdüğü günümüzde, bir web sitesinin arama motorlarında üst sıralarda yer alması hayati…

1 hafta önce

SEO İçin 7 Etkili Hedef Kitle Araştırma ve Analiz Yöntemi

SEO sadece rakamlardan ibaret değildir. Anahtar kelime, sıralama konumları, link sayısı, trafik miktarı gibi değerler…

6 yıl önce

Kullanıcı Etkileşimini Artırmanın 11 Yolu

Birçok SEO uzmanı kullanıcı etkileşiminin başarı için ne kadar önemli olduğunun farkındadır. Arama yapanlar sitenize…

6 yıl önce

Durgun İçeriği Düzeltmenin 5 Yolu

İnsanlar şirket hedeflerine katkı sağlamayı bırakan içerikleri kaldırırlar. İçeriği yeniden yönlendirirler veya yeni fırsatlar ortaya…

6 yıl önce

Sık Karşılaşılan 17 Teknik SEO Problemi ve Çözümleri

İşletmeler her geçen yıl SEO çalışmalarına daha fazla yatırım yapmaktadırlar. Mevcut müşteri potansiyelini yakalamak ve…

6 yıl önce

SEO İçin Bağlamsal Link Oluşturmak ve Faydaları

Bağlamsal linklerin artıları ve eksileri bir süredir tartışılan bir durumdur. Bağlamsal linkler, çoğu durumda, doğru…

6 yıl önce